Pimpernel

Hier vertellen wij je alles over Pimpernel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Pimpernel.

Gebruik van Pimpernel

In de Engelse keuken wordt dit kruid graag gebruikt in salades vanwege de komkommerachtige smaak. Ook geeft het de salade een nootachtige smaak mee. Hierdoor smaakt het uitstekend in een tomatensalade, aardappelsalade en komkommersalade. U kunt hiervoor fijngesneden blad van de kleine pimpernel eenvoudig toevoegen. De kleine pimpernel geeft een verfijnde smaak aan vinaigrettes en mayonaise. Het kruid kan goede diensten doen als garnering op soepen, asperges en visschotels. U kunt ze het best vlak voor het opdienen fijngesneden er over strooien. Kook het kruid liever niet mee. Door verwarming verliest het alle smaak.

  • Poterium Sanguisorba (Sanguisorba minor)Latijnse naam
  • liever vers te gebruikenHoudbaarheid
  • kleine pimpernel en de grote pimpernelSoorten
  • KruidenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Pimpernel

De kleine pimpernel is een kruidenplant waarvan men alleen de jonge blaadjes gebruikt. Het is een eenjarige plant die behoort tot de rozenfamilie. Er is ook een grote pimpernel, maar die wordt uitsluitend voor haar geneeskrachtige eigenschappen gebruikt. Andere benamingen voor de kleine pimpernel zijn: klein sorbekruid en bloedkruid. Deze benamingen kunt u terug vinden in de Latijnse naam van de plant. Sangius betekent vertaald ?bloed?en sorba betekent ?absorberen?. De kleine pimpernel groeit voornamelijk rond het Middellands Zeegebied, maar ook in meerdere delen van Europa en zelfs in Noord-Amerika. Ze staat in Nederland op de Rode Lijst sinds 2000, wat betekent dat ze een beschermde plant is.

De smaak van de blaadjes van de kleine pimpernel is komkommerachtig, licht bitter en iets nootachtig. Het blad van de plant wordt ook wel gebruikt als bloedstelper. Het kruid werd in de Middeleeuwen genuttigd door soldaten voordat zij ten strijde trokken in de verwachting dat hun wonden dan minder sterk zouden bloeden. De plant heeft een vochtafdrijvende werking.

U kunt de bladeren beter vers gebruiken. De plant wordt in tuincentra in pot verkocht. U zult verse blaadjes niet gemakkelijk in andere winkels vinden. Het is een makkelijke plant met een eenvoudige verzorging. Hij is al tevreden met een zonnige plaats op het balkon. Zo hebt u verse blaadjes binnen handbereik.

Enkele gebruiksvormen van Pimpernel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.