Citroenkruid

Hier vertellen wij je alles over Citroenkruid. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Citroenkruid.

Gebruik van Citroenkruid

Citroenkruid

Thee, getrokken van (gedroogd) citroenkruid, heeft een opwekkende werking en versterkt het afweermechanisme. Citroenkruid op jenever gezet is een ouderwets middel tegen hoofdpijn. Citroenkruid is een prima ingrediënt voor in de kruidenazijn. In Denemarken maken ze van de blaadjes van citroenkruid een ?schnaps? met wodka. Citroenkruid geeft een fris aroma aan de salade. De Aziatische keuken maakt het meeste gebruik van citroenkruid. Het kruid smaakt lekker in een roomsoep, zoals asperge- of champignonsoep. Je hebt slechts een kleine hoeveelheid nodig. Voeg het kruid aan het einde van de bereiding toe of gebruik het als afwerkkruid.

  • Artemisia abrotanumLatijnse naam
  • gedroogd: langere tijdHoudbaarheid
  • veel soortenSoorten
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Citroenkruid

Citroenkruid is een plant die gebruikt word als keukenkruid. Het kruid is familie van de dragon. Oorspronkelijk groeide citroenkruid in het vroegere Azië. In de Middeleeuwen werd het kruid door handelaren en monniken naar Europa gebracht. Citroenkruid werd in die tijd veel gebruikt bij vette maaltijden om deze beter te kunnen verteren. Vanwege de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen werd het veel in kloostertuinen gekweekt. Het kruid is in het wild gaan groeien in Zuid-Europa. Citroenkruid heeft rechtop groeiende stengels die uiteindelijk uitzien als bossige struikjes. De plant wordt snel houtachtig. De bloemblaadjes van de plant hebben veel weg van de absintalsem, en plant waarmee het citroenkruid nauw verwant is. Citroenkruid wordt veel verward met citroenmelisse en citroengras.

Citroenkruid heeft een sterke aromatische geur. Bij de lichtste aanraking, geeft het blad deze geur af. De smaak is minder sterk, eerder bitter. De scheuten van citroengras smaken naar cola. Sommigen noemen deze plant daarom ook de ?coca-cola-plant?. De blaadjes van citroenkruid worden toegevoegd aan salades, soepen en gevogelte. Je vindt citroenkruid niet veel in de Europese keuken, het is hier beslist geen populair kruid. Citroenblad wordt vooral gebruikt om vliegen of motten mee te verjagen, of in een potpourri. Het kruid moet vermeden worden door zwangere vrouwen. Het kruid bevat alkaloïde. Het kruid werd vroeger veel gebruikt om de menstruatie op te wekken. Door het hoge bitterstofgehalte heeft het kruid een weldadige werking op de spijsvertering. Andere stoffen in de plant zouden maagversterkend zijn.

Citroenkruid is voornamelijk vers verkrijgbaar. Er zijn veel soorten citroenkruid. De blaadjes kunnen in het hele jaar door geplukt worden. Je kunt ze invriezen. Gedroogd citroenkruid is verkrijgbaar in de natuurwinkel.

Enkele gebruiksvormen van Citroenkruid

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.