Kamille

Hier vertellen wij je alles over Kamille. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kamille.

Gebruik van Kamille

Kamille

In de keuken wordt kamille voornamelijk gebruikt om thee van te maken. Je kunt kamille mixen met andere kruiden om steeds een andere smaak aan de thee te geven. De zoete smaak van kamille kan ook dienst doen voor sauzen of siropen. Een zoete saus van kamillethee, sjalotjes en boter smaakt aangenaam over witte vis. Je kunt er ook een kamillecake(s) van bakken door de gedroogde bloemetjes fijn te wrijven en door het cakebeslag te spatelen. Omdat kamille een rustgevend kruid is, kan een aftreksel van het kruid aan veel soorten warme drankjes worden toegevoegd. Welterusten!

  • Matricaria chamomillaLatijnse naam
  • Echte kamille en Roomse kamilleSoorten
  • KruidenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Kamille

Er zijn twee verschillende soorten kamille: de echte kamille, die ook wel moederkruid, zere-ogenbloem, kleine kamille, Duitse kamille, veldkamille, kantjoen of Epelijn wordt genoemd. De Roomse kamille wordt ook wel maagbloempje of dubbele kamille genoemd. Echte kamille wordt op grote schaal in Hongarije en Oost-Europa geteeld. De echte kamille groeit in Europa overal in het wild. Je vindt echte kamille op weidevelden, korenvelden aan de wegkant, op heuvels en op puinplaatsen. Kamille bloeit van mei tot augustus. De bloempjes hebben gele hartjes en witte kroonblaadjes. De bloemen ruiken honingachtig. Echte kamille is eenjarig. Roomse kamille is een meerjarige, winterharde, plant. Echte en Roomse kamille hebben dezelfde (geneeskrachtige) eigenschappen. Kamille wordt in de keuken voornamelijk gebruikt om thee van te trekken. In Spanje wordt kamille gebruikt als ingrediënt voor een sherry.

Kamille wordt vooral gekweekt voor het maken van kruidenthee. Het is een heilzaam kruid. Het kruid werd al door de vroege Egyptenaren gebruikt vanwege de geneeskrachtige kwaliteiten. De Oude Grieken gebruikten het kruid ter bestrijding van koorts en voor verlichting van vrouwenkwalen. Van de kamille worden de bloemhoofdjes gebruikt. Het is een van de veiligste kruiden en de thee kan zelfs aan kinderen worden gegeven. Sommige mensen worden echter misselijk van grote hoeveelheden kamillethee. Vermijd grote doseringen gedurende de zwangerschap. Kamillethee kan als kompres op vermoeide ogen of bij oogklachten gebruikt worden. Je kunt de thee ook gorgelen ter verlichting van kiespijn.

Je kunt kamille zelf ook goed drogen. Pluk je plantjes en maak er een bosje van. Hang ze op hun kop in een goed geventileerde ruimte. Na vijf tot zeven weken kun je de broze bloemetjes in een pot met deksel bewaren. Er mag beslist geen vocht bij komen. Een pot met een kurkdop is een aanrader.

Enkele gebruiksvormen van Kamille

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kamille