Steranijs

Hier vertellen wij je alles over Steranijs. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Steranijs.

Gebruik van Steranijs

Steranijs

Steranijs wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. U kunt het zowel heel als vermalen tot poeder gebruiken in stoofpotten van varkensvlees of rundvlees. Ook in bouillon is het smaakvol. Het is een prima smaakmaker voor vis en garnalen, kip en eend. Gebruikt u er niet te veel van want de smaak is sterk en kan snel overheersen. Steranijs is een heerlijke toevoeging in zoete gerechten als appelmoes, chocolade mousse, stoofperen of vruchtencompotes. U kunt in gerechten in plaats van steranijs ook anijszaad gebruiken.

  • Illicium verumLatijnse naam
  • enkele wekenHoudbaarheid
  • steranijsSoorten
  • KruidenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Steranijs

Steranijs is een groene boom of struik. Hij groeit in AziŽ. Illicum betekent?verlokkelijk /charmant?. De naam heeft ze te danken aan de mooie en heerlijk kruidig ruikende bloemtrossen. De bladeren zijn overigens giftig. De bloemen worden stervormige vruchten. Het zijn aan elkaar vergroeide puntige peulen met zaden. De steranijs wordt onrijp geplukt en in de zon gedroogd. De vruchten worden in hun geheel, of gemalen gebruikt als specerij. De kruidige smaak komt uit de schil van de vrucht. Sinds de 17e eeuw wordt steranijs in Europa gebruikt. De olie van de steranijs is dezelfde olie als die in het anijszaad voorkomt.

De steranijs bevat een grote hoeveelheid etherische olie ?anethol?. Het anethol geeft een heerlijke sterke anijsgeur. De smaak van steranijs is voller en steviger dan de smaak van de anijsplant. Het smaakt net zo zoet als anijs, maar pikanter en iets bitterder. Het harsachtige van de steranijs heeft iets weg van zoethout. Steranijs is een van de bestanddelen van het Chinees 5 kruidenpoeder. Steranijs is heel te verkrijgen en vermalen tot poeder. U kunt steranijs in de grotere supermarkt verkrijgen en in kruidenwinkels of toko?s. Koopt u beter kleine hoeveelheden omdat de zaadjes (net als bij het anijszaad) snel het aroma verliezen. Bewaar ze in een goed afgesloten pot op een donkere, droge plaats.

Steranijs wordt gebruikt in de farmaceutische industrie voor het maken van een antigriep middel. Ze heeft een helende werking op klachten als slapeloosheid, stress, angsten, klachten in verband met kou, en klachten in het spijsverteringstelsel. Verder is ze vochtafdrijvend.

Enkele gebruiksvormen van Steranijs

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Steranijs