Rozemarijn

Hier vertellen wij je alles over Rozemarijn. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rozemarijn.

Gebruik van Rozemarijn

Rozemarijn

Rozemarijn is erg populair in Mediterrane gerechten. Het geeft een Provençaals aroma aan marinades, barbecues, soep, stoofschotels, tomaten en auberginegerechten. Het is het perfecte kruid om te gebruiken bij het grillen van lamsvlees, varkensvlees en wild. Ook in zoete gerechten kan het kruid gebruikt worden, zoals in jam en gebak. Erwten, verschillende soorten bonen, en champignons worden smakelijker en bovendien beter verteerbaar met een beetje rozemarijn. Dat geldt ook voor bloemkool. U kunt rozemarijn mee laten koken, de smaak wordt alleen maar beter. U hoeft er niet veel van te gebruiken. De smaak van rozemarijn is sterk en doordringend.

  • Rosemarinus officinalisLatijnse naam
  • vers: een paar dagen koeling, gedroogd: enkele maandenHoudbaarheid
  • blaadjes, vers, diepvries, gedroogdSoorten
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Rozemarijn

Rozemarijn is een geurig, groenblijvend keukenkruid. De plant kan tot 2 meter hoog worden. Het is familie van de Lipbloemigen. De blaadjes van de rozemarijn lijken op dennennaalden. De smaak is pittig en doordringend. Rozemarijn geeft ieder gerecht een zuidelijke ?touch?. U vindt de rozemarijn in de landen rond de Middellandse Zee, vooral in de kustzones. ?Rosemarinus?betekent vrij vertaald ?dauw van de zee?. Het kruid werd al gebruikt in het oude Egypte. In de piramiden staat rozemarijn als heilig kruid aangeschreven. De Grieken en Romeinen zagen de rozemarijn als symbool voor liefde, vriendschap en trouw. Men gebruikte rozemarijn in de vorm van wierook om boze geesten te verdrijven. Zo werd er op de dode voor de begrafenis een tak rozemarijn gelegd.

U kunt rozemarijn in de supermarkt kopen, zowel vers als gedroogd. Wanneer u verse rozemarijn wilt kopen ziet u aan de bladeren hoe vers de rozemarijn is. De blaadjes moeten mooi groen zijn, zonder verkleuringen. U kunt verse rozemarijn een paar dagen in de koelkast bewaren. U kunt ook een pot bij tuincentra kopen. Ze heeft een zonnige, maar beschutte plaats nodig. Zo hebt u altijd verse rozemarijn binnen handbereik. Gedroogde rozemarijn kunt u bewaren in een afgesloten pot op een donkere, koele plaats. Rozemarijn is het hele jaar door verkrijgbaar. U kunt het kruid ook invriezen. Rozemarijn smaakt prima in azijn of olie. Hiervoor wast u de rozemarijn en daarna zorgt u dat ze goed droog zijn. Vervolgens doet u het kruid in een fles en deze vult u aan met wijnazijn of olie. Het kruid moet daarbij helemaal onder staan. De fles sluit u goed af en u zet hem op een koele plek. U kunt het een maand bewaren.

Rozemarijn heeft veel geneeskrachtige eigenschappen. Het kan helpen bij griep- en longkwalen. Het drinken van aftreksels van rozemarijn helpt bij stress, migraine, vermoeidheid en depressie. Takjes rozemarijn in de kledingkast houdt de motten weg.

Enkele gebruiksvormen van Rozemarijn

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rozemarijn