Asem

Hier vertellen wij je alles over Asem. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Asem.

Gebruik van Asem

Tamarindepasta kunt u direct aan gerechten toevoegen. Voor het maken van asemwater van gedroogde tamarindepoeder lost u een stukje asem van 2 cm op in enkele lepels heet water. Laat dit enige uren staan en zeef het daarna. Het asemwater is klaar voor gebruik. U kunt het gebruiken om toe te voegen aan vlees om het malser te maken. Mocht u het niet in huis hebben, dan kunt u het vervangen door water met een beetje citroensap of azijn. Asem wordt in IndonesiŽ gebruikt voor vele toepassingen waar een zurige toevoeging is gewenst. De mild zure smaak maakt asem bijzonder geschikt als smaakmaker in gebak en vruchtensiroop.

  • Tamarindus IndicaLatijnse naam
  • asemwater 2 tot 3 weken in de koelkast, pasta: drie maandenHoudbaarheid
  • AsemSoorten
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Asem

Asem is het samengeperste vruchtvlees met pit van de tamarindepeulen. Deze kruidenpasta wordt in de oosterse keuken vaak gebruikt om vlees mee in te wrijven. Het vlees wordt daar malser van. Asem heeft een mild zure smaak. Tamarinde is een boom die tot 10 meter hoog kan worden. De peulen van de boom zijn gevuld met pulp. Hij komt oorspronkelijk uit IndonesiŽ.

Asem is in potten verkrijgbaar onder de naam keukentamarinde. Tamarinde wordt ook gedroogd vermalen tot tamarindepoeder voor industrieel gebruik. Deze poeder vormt onderdeel van kerriepoeder en andere kruidenmelanges en chutney. Soms is het vruchtvlees met pitten van de tamarinde geperst in blokvorm verkrijgbaar in toko?s. Het wordt verkocht onder de naam asem of asempitten. U kunt hier ook de geconcentreerde tamarindepasta (asempasta) van het vruchtvlees zonder pitten verkrijgen. Tamarindewater is in de koelkast 2-3 weken houdbaar en kan geconcentreerd worden ingevroren en voor gebruik eventueel weer verdund. De pasta is ongeveer 3 maanden houdbaar.

Tamarinde werkt opmonterend, stimuleert de eetlust, werkt laxerend en heeft koortsverlagende eigenschappen.

Enkele gebruiksvormen van Asem

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.
  • Asem
  • Tamarindepoeder
  • Asempitten

Onze laatste recepten met Asem