Bonenkruid

Hier vertellen wij je alles over Bonenkruid. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bonenkruid.

Gebruik van Bonenkruid

Bonenkruid

Bonenkruid is erg geschikt zoals de naam doet vermoeden als kruid voor gerechten met bonen. Vooral tuinbonen smaken met bonenkruid extra goed. Ook andere peulvruchten, zoals erwten, krijgen een pittigere smaak door het gebruik van dit kruid. Het smaakt ook goed bij vis. U hoeft naast bonenkruid niet veel andere kruiden toe te voegen. Het bonenkruid kan zelfs het peper en zout vervangen. U kookt het kruid gewoon mee. Zo kan het ten volle zijn geur en smaak afgeven. Bonenkruid haalt de sterke geur van spruitjes weg indien er wat van wordt meegekookt. U kunt bonenkruid ook gebruiken in gerechten met varkensvlees of in groentesalades. Gebruikt u dan een kleine hoeveelheid om het bonenkruid niet te laten overheersen.

  • Satureja hortensis & Satureja montanaLatijnse naam
  • gedroogd 9 maanden, vers meteen gebruiken, ingevroren 2 maandenHoudbaarheid
  • eenjarige en doorlevende soortSoorten
  • KruidenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Bonenkruid

Bonenkruid is een plant en de naam zegt het al, ze wordt gebruikt als kruid. Bonenkruid groeit rondom de Zwarte Zee en het gebied rond de Middellandse Zee. De Romeinen kenden bonenkruid als keukenkruid. In de geschriften van Virgilius wordt het volk aangemaand bonenkruid te zaaien om de smaak van de honing zoeter en geuriger te verkrijgen. Europa ging vanaf de 9e eeuw in de keuken aan de slag met het kruid waar men het haalde uit de kloostertuinen. Het was een vermeend middel tegen impotentie.

Bonenkruid is er in twee soorten. Het eenjarige bonenkruid (zomerbonenkruid) met de Latijnse naam Satureja hortensis is de fijne soort met lange smalle blaadjes. De blaadjes smaken peperachtig en ruiken sterk aromatisch. Het doorlevend bonenkruid (winterbonenkruid) met de Latijnse naam Satureja montana heeft een iets sterker aroma. Het kruid heeft donkerdere blaadjes. In sommige, grotere supermarkten wordt soms verse bonenkruid aangeboden. In ieder geval vindt u er het hele jaar gedroogd bonenkruid. U kunt ook in de zomer een pot vers bonenkruid halen in de tuincentra. U gebruikt de takjes met de blaadjes of alleen de blaadjes.

Bonenkruid is geschikt om in te vriezen. Was de kruiden zorgvuldig af. Daarna moeten ze droog worden geschud. Kruiden kunnen worden ingevroren als ze binnen 2 maanden zijn opgebruikt. Gedroogd bonenkruid moet u luchtdicht op een donkere en koele plek bewaren. Ze is dan ongeveer 9 maanden houdbaar.

Bonenkruid wordt niet alleen als smaakmaker gewaardeerd, het bevordert ook de spijsvertering. Aan peulvruchten wordt bonenkruid toegevoegd zodat gasvorming tegen wordt gegaan. Verder werkt bonenkruid ontstekingsremmend.

Enkele gebruiksvormen van Bonenkruid

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Bonenkruid