Stoppelknol

Hier vertellen wij je alles over Stoppelknol. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Stoppelknol.

Gebruik van Stoppelknol

Stoppelknol

Stoppelknol smaakt prima in verschillende soorten soep, maar vooral in de extra stevige. Omdat het ook een herfstgroente is, smaakt ze prima bij het vlees dat bij de herfst hoort: wild, gevogelte (eendenvlees) en gerookt vlees. Herfstraap smaakt in het bijzonder goed bij vette vleessoorten. De groente smaakt prima in stoofschotels en kan goed gecombineerd worden met andere groente. Je kunt de stoppelknol ook in blokjes, reepjes of schijven koken en met een bechamel- of kaassaus opdienen. Meiraap smaakt lekker gecombineerd met vis in visschotels.

  • Brassica rapa var. rapaLatijnse naam
  • 2 tot 6 dagenHoudbaarheid
  • herfstraap (najaarsknol), meiraap (voorjaarsknol)Soorten
  • KnolgewassenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Stoppelknol

De stoppelknol is een knolraap. Verwar deze groente echter niet met de koolraap. Stoppelknol werd vroeger veel door de boeren gegeten, maar ook aan het vee gevoerd. De groente is al oeroud. Er zijn vondsten die op de stoppelknol betrekking hebben uit het Stenen Tijdperk. De Romeinen hadden deze knolraap al op het menu staan. In onze gebieden werd de stoppelknol tot aan de vroege middeleeuwen nog als onkruid beschouwd. In het boek van de kruiden van Otto Brunfels uit 1532 is voor het eerst melding van de stoppelknol en de medicinale eigenschappen die het zou bezitten. In de 19e eeuw tot en met de naoorlogse tijden werd de groente veel gegeten. Vooral de mensen op het platteland aten de knolraap veel. Het was een goedkope groente en makkelijk verkrijgbaar.

In Engeland, Frankrijk en België is de groente nog steeds populair. In ons land is zij bijna verdwenen uit de keuken. De laatste tijd begint de vergeten groente echter steeds meer in de belangstelling te komen. Dankzij beroemde koks zoals Jamie Oliver en Gordon Ramsay die de knolraap regelmatig verwerken in gerechten, wordt de vroegere armeluisgroente helemaal weer trendy.

De jonge stoppelknol smaakt het best. Ze moet klein zijn, ongeveer de grootte van een kindervuist. Je kunt stoppelknol op de biologische markt of boerderijwinkel kopen. Het is bijzonder dat ze n Nederland lastig verkrijgbaar is, terwijl ze uit Nederland bijvoorbeeld geëxporteerd wordt naar Groot-Brittannië. De kans is groot, dat naarmate de vraag naar de groente stijgt, de verkrijgbaarheid ten goede komt. Stoppelknol is in de vorm van meiraap een voorjaarsgroente en in de vorm van herfstraap een herfstgroente. De meiraap wordt bovendien zo genoemd omdat ze in het voorjaar geteeld wordt, omdat dit ras niet winterhard is. De meiraap heeft een witte kleur en is platrond van vorm. De grote is ongeveer vergelijkbaar met de grootte van een rode biet. Het herftraap is wit met een paarse kop. De vorm van de herfstraap is plat of bolrond. Van binnen is hij wit. Herfstraap wordt meestal in bosjes aangeboden. Op een koele plaats is de stoppelknol 2 tot 6 dagen houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Stoppelknol

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.
  • Stoppelraap
  • Herfstraap
  • Knolgroen
  • Knolraap
  • Meiraap
  • Meiknolletje
  • Stoppelknol