Espresso

Hier vertellen wij je alles over espresso. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met espresso.

Gebruik van espresso

Espresso is een speciale bereidingswijze van koffie. Bij deze variant wordt heet water onder hoge druk door de koffie geperst. De drank is daardoor erg sterk. Espresso is ontstaan in Italië, het land van de koffie. De naam ‘espresso’ heeft te maken met het Latijnse exprimere, dat uitpersen of uitknijpen betekent. In het Italiaans betekent es presso letterlijk ‘onder druk’. Een goede espresso heeft een bruin crèmelaagje, waarop een theelepeltje even blijft liggen. Een klein kopje espresso bevat minder caffeïne dan een gewone kop koffie.

  • droog bewarenHoudbaarheid
  • drankSoorten
  • DrankenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over espresso's

Espresso is uitgevonden omdat er in de 19e eeuw vraag was naar snellere bereidingen van koffie. In plaats van de normale methode, waarbij het hete water zachtjes door de koffie loopt en er onder aan het filter weer uitkomt, werd er door middel van stoomdruk een grote hoeveelheid water snel door de gemalen koffie worden gefilterd. Rond 1900 werd er een variatie op de zetmethode bedacht waarbij het mogelijk was deze koffie voor één kopje per keer te bereiden: de espresso. Luigi Bezzera patenteerde dan ook in 1901 de eerste compacte espressomachine ‘ideale’. Ideaal was de machine niet: door het hete water kreeg de koffie een heel bittere smaak. Daardoor werd er veel suiker aan toegevoegd, iets wat vandaag de dag nog steeds een gewoonte is ondanks de verbeterde espresso-apparatuur.

Een kopje espresso moet onder een aantal gespecificeerde omstandigheden zijn bereid om het ook echt espresso te mogen noemen. Zo is voor één ‘shot’ met 30 milliliter koffie, 7 gram gemalen koffie nodig. Ongeveer 25 seconden lang wordt er dan water van ongeveer 95 graden celsius door het koffiemaalsel geduwd bij een druk van 9 bar.

In Italië wordt een kopje espresso een ‘caffè’ genoemd. Een goede espresso heeft een bruin laagje met vetten en suikers. Deze zijn door de druk uit de koffie geperst en zorgen ervoor dat een lepeltje met suiker – indien goed bereid – er even op kan blijven liggen. Espresso staat bekend om zijn krachtige smaak, maar ondanks dat bevat één kopje minder caffeïne dan een normale kop koffie. Per 100 gram bevat espresso echter ruim vijf keer zo veel caffeïne.

Er zijn veel varianten op de espresso. Zo is er bijvoorbeeld de dubbele espresso (de ‘doppio’), de caffè americano (met heet water, wat lijkt op een gewone kop koffie zoals wij die kennen), de cappuccino (met gestoomde melk en melkschuim) en de caffè macchiato (met een toef melkschuim). Deze laatste moet je overigens niet verwarren met de latte macchiato, want dit is juist een glas warme melk en melkschuim met een espresso; een soort koffie verkeerd.

Enkele gebruiksvormen van espresso

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met espresso