Mandarijnen

Hier vertellen wij je alles over Mandarijnen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Mandarijnen.

Gebruik van Mandarijnen

Mandarijnen

Mandarijnen zijn een lekker tussendoortje. De schil is makkelijk af te pellen, waardoor het een perfect stukje fruit is om mee te nemen voor onderweg of school. Partjes mandarijn kunnen gebruikt worden als onderdeel van een chocoladefondue. Het sap van mandarijnen kan puur gedronken worden of gemixt met andere vruchtensappen. Daarnaast kunt u het sap van mandarijnen ook gebruiken voor een frisse marinade. Mandarijnenpartjes kunnen prima verwerkt worden in frisse (fruit) salades. U kunt mandarijn ook verwerken in frisse zuiveltaarten, desserts en gebak. De partjes kunnen dienst doen als garnering. De schil kunt u in reepjes drogen, konfijten, en in hartige stoofschotels gebruiken.

  • Citrus x reticulataLatijnse naam
  • gewone en Mediterrane mandarijnen, satsuma en kingmandarijnSoorten
  • CitrusfruitCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Mandarijnen

Een mandarijn is een citrusvrucht die groeit aan de mandarijnenboom. Mandarijnen komen oorspronkelijk uit China. Ze werden in de Romeinse tijd door Arabische handelaren meegenomen naar Italië. Mandarijnen symboliseerden luxe en voorspoed. Men vindt mandarijnenboomgaarden in Noord-Afrika en de landen langs de Middellandse Zee. Nederland importeert mandarijnen uit Griekenland, Marokko, Spanje, Brazilië, Peru, Zuid-Afrika, Uruguay, Argentinië, Israel en Mexico.

De naam mandarijn is eigenlijk een verzamelnaam voor vele soorten. Men kan de mandarijn onderverdelen in de gewone mandarijn, de Mediterrane mandarijn, de satsuma en de kingmandarijn. Mandarijnen hebben een oranje schil, die makkelijk van de vrucht af te pellen is. De mandarijn kleurt oranje onder invloed van hele lage temperaturen. Wanneer mandarijnen geplukt worden zijn ze nog groen. Vervolgens worden ze gekoeld en worden dan pas oranje. Het fruit heeft een geurig aroma. Het vruchtvlees is oranje. Mandarijnen smaken zoet en sappig. Sommige mandarijnen hebben pitjes, maar niet allemaal. Enkele bekende mandarijnensoorten zijn: clementines, satsuma, ortanique, tangelo en minneola.

Mandarijnen zijn vooral in de maanden november tot en met april verkrijgbaar bij de groente- en fruitzaak en in de supermarkt. Ze zijn het hele jaar door redelijk verkrijgbaar dankzij de import uit verschillende landen. Mandarijnen die in verhouding tot hun grootte zwaar aanvoelen, garanderen sappigheid. Koop geen mandarijnen met een beschadigde schil of waar schimmelende exemplaren tussen zitten. De schimmel zal snel op de andere exemplaren overgaan. Mandarijnen zijn langere tijd buiten de koelkast te bewaren. De ideale temperatuur is 12 graden Celsius.

Citrusvruchten zijn zeer gezond. Ze bevatten veel vitamine C. Mandarijnenschillen worden gebruikt om verzorgende olie voor kinderen van te maken. Mandarijnen hebben een gunstige werking bij maagpijn, slecht en onrustig slapen, rimpels, stress en depressiviteit. In mandarijnen zit calcium die beter door het lichaam wordt opgenomen dan de calcium in melk.

Enkele gebruiksvormen van Mandarijnen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Mandarijnen