Pompelmoes

Hier vertellen wij je alles over Pompelmoes. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Pompelmoes.

Gebruik van Pompelmoes

De smaak van pompelmoes is minder zuur dan de grapefruit. Er komen tegenwoordig steeds meer rassen bij die behoorlijk verschillen in zoetheid, grootte, vorm en kleur. Hirado Buntan, Pink, Red Bantam en Kao Phuang zijn enkele rassen van de pompelmoes. De wat mildere smaak van de pompelmoes maakt hem eigenlijk toegankelijker dan de zure tot bittere smaak van de grapefruit. Het is echter de dikke, lastige schil en de taaie, oneetbare vliezen die de pompelmoes minder populair maken. Je moet de pompelmoes dan ook voor gebruik schillen en de partjes uit de vliezen pellen. Een pomelo wordt gegeten als tussendoortje of dessert. De partjes kunnen gedipt worden in zout of een mix van zout, suiker en chilivlokken. Je kunt de vrucht natuurlijk ook goed persen tot sap. Je kunt pompelmoes net als andere citrusvruchten ook goed verwerken in salades, (garnalen) cocktails en dergelijke. De vrucht combineert goed met avocado, kip en varkensvlees. Ze worden voornamelijk verkocht in de toko of Aziatische supermarkt. Hier zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. Ze zijn lang houdbaar. Bij kamertemperatuur blijven ze een week goed. In de koelkast kun je ze tot een maand bewaren. Wikkel ze in plastic folie voor een langere houdbaarheid. Hoe langer je ze bewaart, hoe minder sappig ze worden. Het sap van de pompelmoes kun je invriezen. De vrucht verliest structuur en smaak als je hem invriest.  

  • Citrus maximaLatijnse naam
  • 1 week op kamertemperatuur, 1 maand in de koelkastHoudbaarheid
  • CitrusfruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Pompelmoezen

Het uiterlijk van de pompelmoes lijkt op de grapefruit. De pompelmoes is echter groter en heeft een veel dikkere schil. De vrucht kan tot 30 centimeter in doorsnee worden. De grapefruit is ‘geboren’ uit een kruising van de pompelmoes met de sinaasappel. Pompelmoes heeft een zure smaak. De kleur van het vruchtvlees kan afhankelijk van het ras wit of roze zijn. De kleur van de schil kan roze, geel en rood zijn. De gele soort is de meest zure en bitter. De roze en rode pompelmoes zijn zoeter van smaak. Pompelmoes is een citrusvrucht en groeit aan een boom die tot 10 meter hoog kan groeien. De boom draagt witte bloemen. De naam pompelmoes komt waarschijnlijk uit het Tamil: pampa limasu. Het betekent ‘grote citroen’. Medicijngebruikers moeten oppassen met het gebruik van pompelmoes. De vrucht schijnt de werking van bepaalde medicijnen ongunstig te beïnvloeden. De pompelmoes wordt veel verward met een pomelo. Dit is een vrucht die gekruist is uit een pompelmoes en een grapefruit.  Het uiterlijk van de pompelmoes lijkt op de grapefruit. De pompelmoes is echter groter en heeft een veel dikkere schil. De vrucht kan tot 30 centimeter in doorsnee worden. De grapefruit is ‘geboren’ uit een kruising van de pompelmoes met de sinaasappel. Pompelmoes heeft een zure smaak. De kleur van het vruchtvlees kan afhankelijk van het ras wit of roze zijn. De kleur van de schil kan roze, geel en rood zijn. De gele soort is de meest zure en bitter. De roze en rode pompelmoes zijn zoeter van smaak. Pompelmoes is een citrusvrucht en groeit aan een boom die tot 10 meter hoog kan groeien. De boom draagt witte bloemen. De naam pompelmoes komt waarschijnlijk uit het Tamil: pampa limasu. Het betekent ‘grote citroen’. Medicijngebruikers moeten oppassen met het gebruik van pompelmoes. De vrucht schijnt de werking van bepaalde medicijnen ongunstig te beïnvloeden. De pompelmoes wordt veel verward met een pomelo. Dit is een vrucht die gekruist is uit een pompelmoes en een grapefruit.  

Enkele gebruiksvormen van Pompelmoes

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Pompelmoes