Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Ciabatta

Hier vertellen wij je alles over Ciabatta. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Ciabatta.

Gebruik van Ciabatta

CiabattaVan ciabatta’s kunt u vele sandwich creaties maken. Van de kleine ciabatta’s kunt u leuke borrelhapjes maken. Een ciabatta met kruidenboter kan als bijgerecht bij Italiaanse gerechten geserveerd worden. Ciabatta kunt u gebruiken zoals u gewoon brood ook kunt gebruiken. U kunt een ciabatta in blokjes roosteren en als crouton in soep of salade verwerken. U kunt het brood vullen en in de oven afbakken. Denkt u er wel om dat een ciabatta machtiger is en een sneller verzadigd gevoel geeft dan bijvoorbeeld een stokbrood.

 • gewone ciabatta, mini ciabatta’s, notenciabatta, tomaten ciabatta, volkoren ciabattaSoorten
 • BroodCategorie
 • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Ciabatta's

Ciabatta is de naam voor een Italiaans wit brood. “Ciabatta”is Italiaans voor “slof”of “pantoffel”. Het brood is een luchtig, rechthoekig en plat gevormd brood, met een knapperige korst. Het bestaat uit tarwemeel en gist. Oorspronkelijk is het brood waarschijnlijk ontwikkeld in de Italiaanse regio rond het Comomeer. Men maakte het brood van restdeeg, wat men aanmaakte met water om het weer soepel te maken. Het deeg werd in lange repen op de ovenbodem gebakken. Het resultaat was een plat brood met een poreuze structuur en een knapperige korst. Bijna alle regio’s maakten echter een soort ciabatta. De oorspronkelijke ciabatta uit de Toscane is een brood dat een stevige korst en dichte kruim heeft. Ook deze ciabatta werd gemaakt van restdeeg. In Umbrië had de ciabatta een knapperige korst met een luchtiger deegstructuur.

Ciabatta’s koopt u bij de bakker of in de supermarkt. Standaard bedraagt de grootte van de echte Italiaanse ciabatta ongeveer 10 bij 35 centimeter. Tegenwoordig zijn er ook mini ciabatta’s verkrijgbaar. Deze zijn ongeveer 10 x 10 centimeter en er zijn er 10 x 5 centimeter. Naast de verse ciabatta is er ook voorgebakken ciabatta verkrijgbaar. De voorgebakken ciabatta dient men thuis nog ongeveer 10 minuten af te bakken. Ze worden vacuüm verpakt, waardoor ze langer houdbaar zijn. Verse ciabatta eet men het beste op de dag van aankoop. Ciabatta’s kunnen ook op de dag van aankoop worden ingevroren. Als u ze ontdooid kunt u ze vlak voor gebruik nog heel even in de warme oven doen, dan zijn ze weer erg lekker. Andere varianten die u in de winkel kunt krijgen zijn ciabatta’s die verrijkt zijn met stukjes walnoot, of met gedroogde tomaatjes en Italiaanse kruiden en de volkoren versie.

Ciabatta’s zijn eind jaren ’90 erg populair geworden in heel Europa en de Verenigde Staten. Het wordt op grote schaal gebruikt als sandwich brood. Ieder land heeft zijn eigen favoriet. In Rome wordt het brood op smaak gemaakt met zout, olijfolie en marjolein. In Frankrijk voegen ze melk toe en heet het “ciabatta al latte”. In de Verenigde Staten maken ze het brood met zuurdesem. Een volkoren ciabatta draagt officieel de naam “ciabatta integrale”.

Enkele gebruiksvormen van Ciabatta

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met CiabattaInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven