Paksoi

Hier vertellen wij je alles over Paksoi. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Paksoi.

Gebruik van Paksoi

Paksoi

Paksoi is een groente die zeer populair is in de Aziatische (Indische en Chinese) keuken. Was de balderen goed en snijd ze in fijne reepjes. Je kunt de knapperige groente prima in roerbakgerechten mee wokken. Je kunt de groente ook warm bereiden, zoals je spinazie bereidt. Met een beetje water kort koken (smoren).De gemiddelde kooktijd van paksoi is ongeveer 7 minuten. Je kunt er een (kaas)roomsaus bij maken. Omdat je paksoi ook rauw kunt eten, is het een lekkere afwisseling bij het maken van (maaltijd)salades. De groente doet het ook prima in een hartige groentetaart. Paksoi smaakt erg lekker met kip. Je kunt ook fijne reepjes in de soep toevoegen.

  • Brassica campestris var. chinensisLatijnse naam
  • twee dagen tot een weekHoudbaarheid
  • BladgroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Paksoi

Paksoi is een bladgroente van Aziatische oorsprong. Het is een lange kool met een aantal grote groene balderen en een witte stengel. Dankzij de Chinezen die zich over de hele wereld vestigden is de paksoi nu overal verkrijgbaar. De groente wordt ook in Nederland geteeld. De grote bladeren van paksoi zijn knapperig. Ze smaken wat neutraal, vergelijkbaar met de smaak van de witte kool, waar deze groente dan ook familie van is. Paksoi heeft alleen wat meer smaak (pittiger) dan de Chinese kool. De knapperigheid van de groente maakt haar geschikt om te roerbakken. Maar je kunt deze groente ook rauw eten. De groente wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken.

Omdat de groente in Nederland het hele jaar in kassen wordt geteeld, is zij het hele jaar door verkrijgbaar bij de betere gesorteerde supermarkt of in de groentezaak. Let bij de aankoop of ze gave bladeren heeft, die er knapperig en fris uitzien. De groente is niet lang houdbaar. Eet de groente daarom bij voorkeur op de dag van aankoop. Haal het onderste van de stengel van de groente. Bewaar hem, in een open plastic zak, in de groentelade van de koelkast. Je kunt paksoi op deze manier ongeveer twee dagen bewaren. De groente is geschikt om in te vriezen. Je dient de groente dan van tevoren twee minuten te blancheren.

Paksoi is een gezonde groente. Ze beval veel vitamine C. Let wel op, ze is een groente die veel nitraat bevat. Reken per persoon een hoeveelheid van 250 gram als je van plan bent de groente te koken of te wokken. Ze slinkt namelijk door warmte. Voor een salade gebruik je ongeveer 150 gram per persoon.

Enkele gebruiksvormen van Paksoi

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Paksoi