Druivenbladeren

Hier vertellen wij je alles over druivenbladeren. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met druivenbladeren.

Gebruik van druivenbladeren

Druivenbladeren zijn, zoals de naam het al zegt, bladeren van druivenplanten. Druivenbladeren worden vaak gebruikt in bepaalde Griekse en Turkse gerechten: dolmades of dolma’s. Dit zijn gerechten met een vulling van gehakt of groenten. waaromheen de bladeren worden gerold. Druivenbladeren zijn verkrijgbaar bij Mediterrane groenteboeren en soms bij de supermarkt. Dolma’s worden ook kant en klaar verkocht in blik. Druivenbladeren zijn gezouten en worden zo in blik of pak verkocht. Ook kun je zelf druivenbladeren plukken om er een gerecht mee te bereiden.

Algemene informatie over druivenbladeren

Gekochte druivenbladeren zijn in zout ingelegd, en moeten daarom een tijdje weken of even worden gekookt om het zout eraf te krijgen. Verse druivenbladeren van een eigen plant kunnen vijf minuten worden gekookt in water met wat zout. Daarna kun je ze onder stromend water laten afkoelen en beginnen met de bereiding.

Het woord dolma betekent in het Turks ‘gevuld’. Dolma’s of dolmades (yaprak dolma of salma) zijn druivenbladeren met een vulling van gehakt met kruiden of een vergetarische vulling met groenten en bulgur of rijst. Ook andere varianten van de vulling en groente komen voor, gevulde groenten worden namelijk in veel landen gegeten: van Rusland tot Centraal- en Zuid-Azië. Dit kunnen ook bijvoorbeeld courgettes, tomaten, uien of paprika’s zijn. In het geval van druivenbladeren worden ze vaak gevuld met uien, aubergine, courgette, tomaten en paprika.

Dolma’s met vlees worden meestal warm gegeten met een knoflook-yoghurtsaus (bijvoorbeeld tzatziki). Vegetarische dolma’s worden meestal koud gegeten, maar in sommige streken ook warm. Vegetarische dolma’s bevatten meestal rozijnen, bessen, noten of peulvruchten.

Gevulde druivenbladeren zijn vrij makkelijk te bereiden. De bladeren moeten eerst, in het geval van voorverpakte bladeren, even in heet water worden afgespoeld door het kort te laten koken. Dan wordt een mengsel van gehakt, groenten en rijst (of zonder gehakt) op de bladeren gelegd en ingerold. De pakketjes worden vervolgens met wat olie en bouillon tien minuten zacht gekookt. De bladeren worden geserveerd met ee yoghurtsausje.

Enkele gebruiksvormen van druivenbladeren

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met druivenbladeren