Snijbiet

Hier vertellen wij je alles over Snijbiet. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Snijbiet.

Gebruik van Snijbiet

Snijbiet

Voordat je de snijbiet gaat gebruiken, moet ze goed gewassen worden. Gebruik steeds vers water tot er geen vuil meer van af komt. Snijbietbladen die vol met zand zitten, kunnen een half uur in een bak water worden gelegd. Het zand zal uit de groente naar de bodem van de bak zakken en de blaadjes kunnen voorzichtig uit het water worden geschept. Snijbiet kan worden bereid en gegeten als spinazie. Net als spinazie kan de groente niet twee keer worden opgewarmd vanwege het nitraatgehalte. In gerechten waarin snijbiet wordt gebruikt, kan deze eventueel vervangen worden door spinazieblad. Koud is snijbiet lekker knapperig. Je kunt de groente prima roerbakken. Ze smaakt gekookt prima met een kaas- of roomsaus.

  • Beta vulgaris - var.cycla, flavescensLatijnse naam
  • hooguit 2 dagenHoudbaarheid
  • groene, witte, rode en gele soortenSoorten
  • BladgroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Snijbieten

De snijbiet is een bladgewas. Ze smaakt naar een combinatie van spinazie en rode biet. Soms wordt voor de snijbiet de naam ?warmoes?gebruikt, maar dat is eigenlijk een iets andere soort. De warmoes heeft dikke nerven en vroeger at men daarom eigenlijk alleen de stengels van de warmoes. De bereiding van de warmoes en de snijbiet lijkt wel veel op elkaar. De groente was vroeger een veel gebruikte soort. Tegenwoordig is het echter lastig om ze te verkrijgen. Ze wordt nog maar weinig geteeld en behoort tot de categorie: vergeten groente. Dat is jammer, want het is een prachtige groente om te zien. Vooral vanwege de kleuren van de stengels en de bladnerven. Van snijbiet worden de bladeren gegeten. Je kunt de stengels ook eten, maar die hebben geen smaak en worden daarom meestal niet gebruikt.

Snijbiet is moeilijk verkrijgbaar. Vaak wordt ze nog wel aangeboden in biologische winkels of biologische markten, in de Marokkaanse supermarkt of in de natuurvoedingswinkel. Je kunt deze groente ook zelf telen. Het is een makkelijke groente om te telen. De zaden zijn verkrijgbaar in de meeste zadenwinkels en kunnen eind april/begin mei gezaaid worden. In augustus kun je de oogst al binnenhalen. De plant maakt na het oogsten van de buitenste bladen steeds nieuwe vanuit het midden. Geoogste snijbiet is niet lang houdbaar. Je kunt de bladen tot maximaal twee dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. Snijbiet bevat veel vitamine C, calcium en ijzer. Ze behoort tot de nitraatrijke groenten.

Enkele gebruiksvormen van Snijbiet

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Snijbiet