Witte wijn

Hier vertellen wij je alles over Witte wijn. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Witte wijn.

Gebruik van Witte wijn

Wijn kan bij een gerecht dienen als een discrete begeleider, de smaak aanvullen en verlengen, of met de smaak van het gerecht op positieve manier contrasteren. Wijn kan in verschillende gerechten gebruikt worden. Bij het verwarmen van de wijn verdampt de alcohol. Wijn kan goed in stoofschotels gebruikt worden. In de mosselpan doet een scheut witte wijn het erg goed.

Algemene informatie over Witte wijnen

Op tal van plaatsen in de wereld wordt wijn gemaakt, op vele manieren en met behulp van verschillende druivenrassen. Het gevolg is een vrijwel onuitputtelijk aanbod, elk met zijn eigen karakter en smaak. Witte wijn wordt zowel van witte druivenrassen als van blauwe druivenrassen gemaakt. Om witte wijn van blauwe druiven te maken moeten de druivenschillen na kneuzing en persing onmiddellijk van het druivensap worden gescheiden. De kleurstoffen in de schil bepalen namelijk de kleur van de wijn!

Witte wijn wordt vaak aangeduid in droog, halfdroog, halfzoet en zoet. Men koopt witte wijn niet alleen in de drankenhandel. Tegenwoordig koopt u ook (goede) wijn in de supermarkt. In de drankenhandel kunt u zich echter goed laten informeren over de exacte smaak en toepassing. U kunt aan de wijnhandelaar vragen welke wijn het beste past bij een gerecht. De meeste supermarkten bieden een korte informatie door middel van een omschrijving van de wijn bij de schappen waar u de wijn aantreft.

Witte wijnen zijn doorgaans licht tot donkergeel van kleur. Er bestaan ook roze varianten (zoals Sauternes) en wijnen met een groene zweem (zoals Chablis en Sancerre). Witte wijnen moeten koel geserveerd worden, maar nooit ijskoud. Ideaal is een temperatuur tussen 6 en 12 graden Celsius voor droge witte wijn. Doet u liever geen ijs bij de wijn. Mousserende wijn en champagne worden licht gekoeld geserveerd. U behoort de fles enkele uren voordat hij geschonken wordt in een ijsemmer te dompelen.

Bepaalde soorten witte wijn kunt u jaren bewaren. Sommige witte wijnen bevatten elementen die hem lekkerder maken als hij langere tijd wordt bewaard. Die elementen hebben vooral te maken met de balans van fruit en zuurtegraad. Een matige wijn wordt er echter niet beter van door hem lang te bewaren. Witte wijn wordt voornamelijk gemaakt om jong te drinken. Uitzondering zijn de Chardonnay uit Zuid Afrika, Californië, Australië en vooral Bourgogne. Goede Riesling uit Duitsland en dessertwijnen zoals Sauternes. Deze kan wel 20 jaar oud worden.

Sommige wijnen bevatten sulfiet. Men voegt dit toe aan de wijn als antioxidant, oftewel als conserveringsmiddel. De hoeveelheid sulfiet is aan strenge wettelijke regels verbonden. Het is maximaal 200 mg/l voor witte wijn. Voor heel zoete wijnen, zoals een Trockenbeerenauslese, zijn hogere hoeveelheden toegestaan

Enkele gebruiksvormen van Witte wijn

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Witte wijn