Koffielikeur

Hier vertellen wij je alles over Koffielikeur. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Koffielikeur.

Gebruik van Koffielikeur

Koffielikeur is een likeur (sterke drank) die valt onder de bonenlikeuren. Koffielikeuren zijn er in verschillende smaken en zijn erg populair in Nederland als drankje naast de koffie na het diner of als toevoeging bij desserts of ijs. Ook worden koffielikeuren gebruikt in cocktails als B52 of de White Russian. De meeste koffielikeuren hebben koffiebonen als basis, zoals Tia Maria of Kahlúa.

Algemene informatie over koffielikeur

Koffielikeuren hebben meestal een alcoholpercentage van rond de 20 procent en mogen vanwege dit hoge percentage alleen in slijterijen aan personen boven de 21 jaar worden verkocht. Koffielikeur wordt gemaakt van gedestilleerd water, alcohol (bijvoorbeerd whisky of brandewijn), suiker, koffiebonen en andere ingrediënten.

Tia Maria, Spaans voor ‘Tante Maria’ is waarschijnlijk de bekendste koffielikeur die er is. De donkerkleurige koffielikeur wordt gemaakt in Jamaica, van Jamaica Blue Mountainkoffiebonen. Het wordt vaak puur of met ijs gedronken, of gebruikt in cocktails, koffie en desserts. Als je in een restaurant een Spaanse koffie besteld, is dat koffie met Tia Maria erin. Het is een drankje met een mix van koffie, vanille en chocolade erin.

Kahlúa is een andere bekende koffielikeur. Anders dan Tia Maria wordt Kahlúa gemaakt in White Plains in de Amerikaanse staat New York. Het smaakt, behalve naar koffie, ook naar rum, vanille en karamel en wordt puur of met ijs gedronken. Ook wordt het vaak in cocktails als B52, White Russian en Black Russian gebruikt.

Een derde koffielikeur, ditmaal uit Ierland, is Sheridan’s. Het heeft een alcoholpercentage van 15,5 procent en bestaat uit twee soorten drank. De likeur uit Dublin wordt uit twee verschillende flessen geschonken die aan elkaar gesmolten zijn. Zo komt er tweederde koffie-chocoladelikeur en eenderde romige vanille-crèmelikeur in het glas. Hierdoor blijft de witte likeur bovenop de donkere liggen. Sheridan’s wordt koel gedronken, meestal als digestief (na de maaltijd).

Een White Russian wordt vaak gemaakt met één van bovenstaande koffielikeuren. Het is een cocktail die bestaat uit wodka gemengd met koffielikeur en room. Het wordt White Russian genoemd omdat het één van de eerste cocktails met wodka (vaak uit Rusland) was. Een andere variant is de Black Russian, dezelfde cocktail maar dan zonder room.

Enkele gebruiksvormen van Koffielikeur

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Koffielikeur