Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Jenever

Hier vertellen wij je alles over Jenever. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Jenever.

Gebruik van Jenever

Jenever kun je puur drinken. Of hij nu ijskoud uit de koelkast moet worden gedronken of uit de drankenkast, dat is een kwestie van smaak. Er bestaan veel soorten jenevers. Er zijn ook veel jenevers met een vruchtensmaakje. Omdat er zoveel soorten zijn, kun je stellen dat er voor meerdere gelegenheden meerdere soorten jenever geschikt zijn. Je kunt een korenwijn of oude jenever gebruiken als aperitief. Jonge jenever kun je drinken wanneer je wilt. Een jenever bij de koffie kan een krachtigere soort zijn. Tevens kan jenever gebruikt worden in warme gerechten. Het geeft een extra smaak aan jus. Een jus met jenever smaakt uitstekend over gevogelte. Jenever wordt veel gebruikt in de Belgische keuken.

 • langere tijdHoudbaarheid
 • graanjenever, jonge en oude jenever, korenwijn, moutwijnjeneverSoorten
 • Alcoholische drankenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Jenever

Jenever is een sterke drank. Het is een zeer populaire drank in Nederland. Per jaar wordt er 25 miljoen liter van weg gedronken. Jenever is één van de oudste gedistilleerde kwaliteitsdrank. In de 16e eeuw stookten Nederlandse stokers een voorloper op de jenever in koperen ketels. Oorspronkelijk ging het om moutwijn, waaraan een extract van de jeneverbes werd toegevoegd. Jeneverbessen werden niet alleen gebruikt om de smaak van het product te verbeteren, maar vooral vanwege de toegeschreven geneeskrachtige werking van de jeneverbes. Tegenwoordig beschikken de moderne distillateurs over technische apparatuur die het proces van vroeger in ere houden, maar dan op een geavanceerdere manier. Jenever wordt vooral in Nederland en België geproduceerd. Ook in enkele gebieden in het noorden van Frankrijk wordt de jenever gebrouwd onder de naam “genièvre”. Het noordwesten van Duitsland maakt de “Ostfriesischer Korngenever”.

Sinds de negentiende eeuw bevat jenever het industrieel geproduceerde ethylalcohol. Nederlandse jenevers die op basis van deze neutrale alcohol worden geproduceerd worden jonge of oude jenever genoemd. Korenwijn is de benaming van de jenever die gebaseerd is op moutwijn. Korenwijn die langere tijd is gerijpt op houten vaten wordt in België “belegen jenever” of “gelagerde jenever”genoemd. Vroeger, eeuwen geleden, werd jenever geschreven als “genever”. De naam wordt bijna niet meer op die manier gebruikt. Er zijn echter ambachtelijke graandistillaten die de naam nog gebruiken.

Korenwijn is een brandewijn op basis van graan. Zo werd de jenever in het begin van de 16e eeuw gemaakt. Het heette destijds korenbrandewijn. Later werd de naam ingekort naar korenwijn. Om de naam korenwijn te mogen dragen, worden strenge eisen gesteld. De inhoud moet minimaal voor de helft uit moutwijn bestaan. De overige samenstelling moet uit graandistillaat en kruiden bestaan. De rijping dient kortere of langere tijd op eiken vaten te geschieden. Moutwijnjenever is een jenever die 100% gebaseerd is op moutwijn. Moutwijnjenever wordt langere tijd gelagerd op eiken vaten.

Jonge jenever is een product wat na de Tweede Wereldoorlog is gekomen. De kleur van jonge jenever is helder, transparant. De smaak is vrij neutraal. Jonge jenever bevat (naar Europese regelgeving) tenminste 15% alcohol uit granen en de kenmerkende smaak van jeneverbessen. Een graanjenever is een jonge jenever, maar dan 100% gebaseerd op zuivere graanalcohol en kenmerkt zich door het niet te missen graanaroma. De benaming “oude jenever “verwijst naar de traditionele smaak. Deze jenever heeft een krachtig graankarakter. De kleur van oude jenever is goudgeel. Veel oude jenevers mogen ook graanjenever worden genoemd, omdat ze gebaseerd zijn op 100% graanalcohol.

Jenever is te koop in de slijterij. Er zijn verschillende soorten jenevers verkrijgbaar, zoals uit de voorgaande tekst wel blijkt. Prijzen kunnen zeer uiteenkopen. Sterke drank is lang houdbaar. Hoe hoger het alcoholpercentage van de jenever, hoe langer deze houdbaar is.

Enkele gebruiksvormen van Jenever

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met JeneverInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven