Slootvis zonder grondsmaak

We missen wel wat, hoor. In Frankrijk zijn ze namelijk dol op onze zoetwatervissen. Daar likken ze hun vingers af bij onze paling, voorn en zeelt. Oost-Europeanen zijn ook groot fan van onze 'slootvis', terwijl wij er zelf onze neus voor ophalen. 'Dat is alsof je een hap grond in je mond stopt', is een veelgehoord commentaar.
En het klopt ook, als je de vis - karper, voorn, snoek of wat al niet meer - uit kleine slootjes haalt waar nooit wordt gebaggerd. Dan zit er inderdaad een grond- of rietsmaak aan die je liever niet had geproefd. Ga je de grotere vaarwegen of plassen op, dan kan dat wel eens heel anders uitpakken. Al kun je natuurlijk niet zomaar een vis vangen en opeten, dat mogen alleen degenen met een vergunning.
Toch is bijvoorbeeld gerookte forel behoorlijk smakelijk, zeker als je 'm zelf hebt gerookt en hij nog warm kan worden opgediend. En karper, brasem of snoek is ook heel lekker te maken als je het juiste recept kent. De Combinatie van Beroepsvissers heeft er een aantal op een rijtje gezet, en geeft tips om de eventuele rietsmaak te verzachten en hoe om te gaan met de vele graten die veel zoetwatervissen bevatten. Probeer het, zou ik zeggen, want behalve lokale producten van het land kun je zo ook de lokale vis 'uit je achtertuin' proeven. Snoekballetjes volgens Belgisch recept, karper in rode wijn of baars met peterseliesaus; dat smaakt allerminst als een ordinaire slootvis met grondsmaak.
Bekijk ook
VleugellamIk had vijf energiedrankjes op, maar toch smakte ik keihard tegen de grond toen ik laatst probeerde te vliegen. In Amerika is een schadeclaim bij Red Bull ingediend voor iedereen die zich net zo belazerd voelt, want inderdaad: de beweringen blijken vals en niet goed onderbouwd. Het ligt dus niet aan ons.