Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Jonge haringeters

Lees de column van HildeHet eerste vaatje nieuwe haring bracht afgelopen week 53.000 euro in het laatje. De opbrengst gaat naar het Ouderenfonds, en laten ouderen nou nčt de groep zijn die juist de haringverkoop in stand houden. Ja, want sushi (rauwe vis) is hartstikke hip onder jongeren, maar haring uit het vuistje niet.

Persoonlijk ben ik niet vies van een harinkje op zijn tijd. Lekker met uitjes erop, hup aan de kraam naar binnen werken. En ik hoef nog lang niet bij het Ouderenfonds aan te kloppen. Maar het merendeel van mijn vrienden trekt er toch echt zijn neus voor op. Dat glibberige en al die graten die je gewoon kunt opeten, niks voor hen.

Het is maar net wat je gewend bent. Ik stond als vijfjarige al met m'n pa bij de visboer haring te happen. Mijn vader moest me dan wel voeren, want ik ging natuurlijk niet een vis met staart en al vasthouden. En dat terwijl ik al moeite had met de smaak van een biefstukje en varkensfilet. Mijn leeftijdsgenoten hadden geen vaders die de beste visboer kenden (voorwaarde was dat de vis aan de kar werd schoongemaakt, anders werd het rinzig), leerden nooit haring eten en voelen nu dus niet de behoefte om het te proberen. En ik kan me best voorstellen dat het niet meteen je favoriet is: haring heeft best een sterke smaak en dubieuze structuur, als ik er zo over nadenk.

Ik hoop maar dat dit niet betekent dat de haringliefhebbers uitsterven, het is tenslotte toch een echt Nederlandse traditie, rauwe haring. Dus voor alle haringetende opa's en oma's: neem de kleinkids mee naar de visboer en laat ze proeven hoe echte Hollandse Nieuwe hoort te smaken, dan geven ze het vanzelf door aan de volgende generaties...!

Bekijk ook

Koken op de camping
Kamperen kun je zo luxe maken als je zelf wilt, maar het koken blijft altijd een beetje behelpen. Met name als je slechts twee pitjes, een niet zo koele koelbox en een handvol smaakmakers tot je beschikking hebt. Laat het je echter niet thuishouden, want met een beetje creativiteit kun je echt alle kanten op. Zolang het tenminste droog blijft.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven