Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Koken op de camping

Lees de column van HildeKamperen kun je zo luxe maken als je zelf wilt, maar het koken blijft altijd een beetje behelpen. Met name als je slechts twee pitjes, een niet zo koele koelbox en een handvol smaakmakers tot je beschikking hebt. Laat het je echter niet thuishouden, want met een beetje creativiteit kun je echt alle kanten op. Zolang het tenminste droog blijft.

Het leukste aan kamperen vind ik dat je even helemaal weg bent van het stadse leven, hup de natuur in. Helaas komt dat vaak ook, als je het 'back to basic-principe' tenminste serieus neemt, met een gebrek aan warmwatervoozieningen. Wat dus behalve een koude douche ook betekent dat afwassen met zo min mogelijk water moet gebeuren, want je hebt maar een klein pannetje om het water in op te warmen. Kortom: koken doen we met zo min mogelijk spullen.

De pastasalade is natuurlijk een van de populairste campinggerechten. Je snijdt je favoriete groenten in stukjes, kookt de pasta gaar en mixt alles door elkaar met een potje pesto of gewoon wat olie met kruiden. Simpel zat, net als het broodje hot dog, soep met brood, gebakken eieren, stoofpot met witte of bruine bonen en natuurlijk gegrilde groenten in folie vanaf de barbecue.

Maar er is ook heus een mogelijkheid om wat uitgebreider te koken. Denk bijvoorbeeld aan een vispakketje met gebakken aardappeltjes, pasta met tonijn, wraps gevuld met kip-kerrie of een gehaktmix of zelfs lasagne. Die laatste werkt echt, maar zal ik even uitleggen. Wat je nodig hebt is een pan en een ovenschaal of vuurvaste kom. In de pan kook je de lasagnevellen zo goed als gaar, om de lasagne vervolgens laag voor laag in de schaal op te bouwen met kant-en-klare tomatensaus, bechamelsaus en de pasta. Je kunt er zelfs nog wat verse spinazie of worst tussen doen. En vervolgens is het wachten totdat alles is opgewarmd en maak je er met een deksel of bord een behoorlijk oventje van.

Stamppot zonder stamper of aardappelschilmesje is trouwens ook niet ondoenlijk. In slechts één pan ben je binnen een mum van tijd klaar als je aardappelpureemix gebruikt en dar andijvie, gebakken spekjes en paprika doorheen roert. Let alleen op dat je niet te veel water of melk gebruikt, anders kan het vocht uit de andijvie ervoor zorgen dat het nogal een slappe hap wordt.

En dan hebben we natuurlijk nog de wokgerechten, die ook prima in een diepe koekenpan of gewone pan zijn te bereiden. In het eerste geval bak je de rijst, giet je er wat water bij en bak je vervolgens de groenten mee met wat lekkere specerijen en kruiden, en in het tweede geval kook je de rijst eerst, giet je het water af en laat je de groenten in de rijst gaar bakken.

Geen kookmogelijkheden is dus geen geldige reden om niet te kamperen. Laat alle luxe kookattributen thuis en neem wat creativiteit mee. En vergeet vooral niet wat olie of boter mee te nemen: dat zorgt een hoop afwasfrustraties (=niet aanbranden). Oh, en natuurlijk een aansteker, want dat vuur brandt niet vanzelf.

Bekijk ook

Mijn eerste keer: asperges
Voor het eerst in mijn leven heb ik asperges gekookt. Ik at ze wel in restaurants en dergelijke, maar zelf had ik nooit echt behoefte om er eens een lekker maaltje mee te maken. Nu, na mijn kooksessie is dat wel anders. Alleen jammer dat het (witte) aspergeseizoen alweer bijna ten einde is, al zijn kasasperges ook best lekker.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven