Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Seizoensgroenten


Wie kiest voor seizoensgroenten, maakt een slimme keuze. Seizoensgroenten zijn niet alleen goedkoop, maar ook erg lekker en zeer gezond. Bovendien zorgen ze voor voldoende variatie. Elk jaargetijde kent zijn eigen klimaat en de daarbij behorende producten. Er is per seizoen volop keuze. De groenten van het seizoen zijn doorgaans beter van smaak en rijk aan vitaminen en mineralen. De prijs van seizoengroente is lager, omdat het aanbod groter is. Daarnaast belasten ze het milieu minder. Al met al redenen genoeg om eens dieper in te gaan op de seizoensgroenten.

Kiezen voor seizoensgroente

Groenten en fruit zijn volop verkrijgbaar. Door de kasteelt en import kunt u  het hele jaar door vele soorten in de winkel kopen. De prijs van groenten en fruit is in de loop der jaren flink gestegen. Uit onderzoek is gebleken dat maar zo´n 70% van de Nederlanders niet genegen is groente of fruit te kopen in verband met de hoge kostprijs. Wie verstandig inkoopt, let op het aanbod van seizoensgroente. Het is de goedkoopste groente in het assortiment. Bovendien is de groente van het seizoen de meest smakelijke van het moment. Op verschillende internetsites vindt u de zogenaamde fruit- en groentekalenders. Zo kunt u opzoeken welke groente bij welk seizoen hoort.  Tot de zomergroenten behoren onder andere aubergines, bietjes, diverse slasoorten, komkommer, courgette en tomaten.  Tot de wintergroenten behoren weer andere soorten, bijvoorbeeld de verschillende koolsoorten, schorseneren, prei, paksoi, champignons.  In de herfst zijn het groenten als broccoli, witlof, wortels, uien en venkel. Tenslotte zijn  andijvie, waterkers, asperges, spitskool, postelein enkele van de meest bekende voorjaarsgroenten.




Geïmporteerde groente en fruit

Kasteelt en steeds geavanceerdere techniek zorgen ervoor dat producten het hele jaar door kunnen worden aangeboden. Of men haalt de producten uit het buitenland. Dat is nadelig voor het milieu. Groente welke gekweekt wordt in verwarmde kassen of welke wordt overgevlogen uit tropische landen is logischerwijs duurder. Deze kosten worden doorberekend in de prijs. Wat je van ver haalt is lekker, maar prijzig. De transportkosten moeten betaald worden. Vaak worden geïmporteerde producten behandeld met bewaarmiddelen om de reis te overbruggen. De smaak van geïmporteerd fruit uit tropische landen is vaak niet optimaal, omdat zij bij het oogsten nog niet rijp is maar tijdens het reizen moet rijpen. Seizoensgroente komt bij voorkeur gewoon van eigen Nederlandse bodem. Wie bewuster gaat eten, kan een daarmee hoop aan milieubesparing doen.



Handige tips

U kunt groenten en fruit rechtstreeks bij de boer kopen. Dat is voordelig want u bespaart op dure tussenschakels. Vaak staan er huisjes aan de kant van de weg waar grote zakken aardappelen, appels of dozen aardbeien worden aangeboden. Op de markt worden producten aangeboden die vaak rechtstreeks van de veiling komen. Koop ze een half uur voor het einde van de dag. De marktverkopers willen er van af en bieden dan hun waren tegen lagere prijzen aan. In de zogenaamde toko’s worden groente en fruit vaak goedkoper aangeboden dan in de supermarkt. Bewerkte groente of schone kant-en-klaar gemaakte groente is vaak minder lang houdbaar als verse. Ze zijn daarbij wel duurder. U kunt aanzienlijk geld besparen door zelf die krop sla te snijden en af te spoelen.

Lees ook

  • KerstmisKerstmis
    Kerstmis is vaak synoniem aan het samenzijn met familie en vrienden, lichtjes, en lekker (veel) eten. Het is een sfeervol feest, ook dankzij de prachtige versieringen op
  • Aardbeien in pot telenAardbeien in pot telen
    Zelf geteelde aardbeien zijn niet alleen goedkoper, ze smaken meestal ook veel beter dan de aardbeien in de supermarkt. Die zijn zo geteeld dat ze langer houdbaar zijn. E
  • De mexicaanse keukenDe mexicaanse keuken
    De Mexicaanse keuken is een combinatie van de Azteekse en de Spaanse keuken. De Azteken maakten in de oude tijd al veel werk van hun maaltijden met voornamelijk ingredi&e
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven