Vis en zeefruit

  1. Omega 3 vetzuren
  2. Eicosapentaeenzuur (epa)
  3. Docosahexaeenzuur (dha)
  4. Vette koudwater zeevis
  5. Lees ook

Vette vis is goed voor je. Er zitten gezonde vetten en omega 3 vetzuren in . Omega 3 heeft een goede invloed op gedrag, bevat zenuwversterkende EPA en DHA vetzuren en draagt bij aan een beter geheugen en concentratie waardoor het leerprestaties verbetert.  In veel Zuid-Europese landen maakt vis een belangrijk deel uit van het voedselpatroon. In Nederland is de groep mensen die regelmatig vette vis eet echter klein. In deze special leest u wat de vetten en omega vetzuren zijn en welke vissoorten en zeefruit leverancier van deze voedingstoffen zijn.


Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn een groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Eén vetzuur uit deze groep is de alfa-linoleenzuur valt onder de categorie essentiële vetzuren.  Essentieel betekent dat het lichaam deze vetzuren wel nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Ze moet dus uit de voeding gehaald worden. Er is nog niet genoeg onderzoek naar gedaan, maar er is twijfel of de andere vetzuren  (EPA en DHA) in deze groep in voldoende mate door het lichaam worden aangemaakt. Alle omega 3 vetzuren helpen bij het voorkomen van hyperensie, het verlagen van triglyceriden, het verlichten van de symptomen die geassocieerd worden met auto-immuunziekten als reumatoide artritis en psoriasis, en depressies. Omega 3 vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en zijn ook van belang voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling.


Eicosapentaeenzuur (EPA)

Eicosapentaeenzuur (EPA) is een meervoudig onverzadigd vetzuur uit de Omega 3 groep. Tekorten aan EPA zijn in verband gebracht met bepaalde ziekten en aandoeningen, waaronder depressie, bipolariteit, schizofrenie, ADHD en autisme.  Uit onderzoek is gebleken dat de celmembranen van het zenuwstelsel een verlaagd gehalte omega 3 en 6 vetzuren hadden.


Docosahexaeenzuur (DHA)

Het organisme maakt DHA aan op basis van EPA. DHA vervult een rol in de celstructuur en heeft net als EPA een gunstig effect op ontstekingsreacties en het emotionele evenwicht al is dat wel in mindere mate.

Vette koudwater zeevis

Vette koudwater zeevis als makreel, haring, zalm, ansjovis en sardienen is een goede bron van omega-3-vetzuren. De olie van deze vis bevat ongeveer zeven maal meer omega-3- dan omega-6-vetzuren. Andere vette vis, zoals tonijn, bevat omega-3 in iets minder hoge doseringen. Hoewel vis een belangrijke bron is van omega-3-vetzuren, maken vissen deze vetzuren niet zelf aan. De vetzuren verkrijgen ze via de algen die ze consumeren. Om deze reden is er vaak een belangrijk verschil in EPA en DHA concentraties tussen gekweekte versus gevangen vis.


Lees ook