Moederdag

  1. De geschiedenis
  2. Moederdag in het buitenland
  3. Ontbijt op bed en kleine cadeaus
  4. Lees ook

Het lijkt een commerciële uitvinding: Moederdag. De commercie is er dan ook sterk op gericht om rond de tijd van Moederdag de nodige verkoopwaren aan de man (en kinderen) te brengen. Hoewel de commercie er handig op inspeelt, is deze gedachte niet helemaal juist. Moederdag heeft wel degelijk een geschiedenis. Buiten dat is het voor moeders heerlijk om op deze manier "bedankt" te worden voor de verzorgende taken die zij verrichten voor de kinderen. Omdat vaders tegenwoordig veel verzorgende taken hebben overgenomen, is het niet meer dan terecht dat ook zij een dag in het jaar in het zonnetje worden gezet. Dan vieren we Vaderdag. Oorspronkelijk is Moederdag echter een feestdag voor moeders ter ere van het moederschap.


De geschiedenis

Moederdag werd bedacht door de Amerikaanse Anna Jarvis uit  Crafton, West-Verginia. Zelf had deze mevrouw geen kinderen. Zij besloot haar moeder te eren. Zeven kinderen van moeder Jarvis stierven toen zij jong waren. Anna bleef over met een zus en een broer.  Om het verdriet te vergeten heeft moeder Jarvis zich de rest van haar leven ingezet om anderen te helpen in Crafton.  Moeder Jarvis stierf in 1906 op de tweede zondag in mei. Op dat moment besloot Anna Jarvis om iets te organiseren om alle moeders te eren. Ze werd hierbij geholpen door de kerk. Samen met de kerk werd besloten Moederdag te vieren op de tweede zondag in mei. Het werd voor het eerst gevierd in Crafton in 1907.  Anna bracht die dag 500 anjers naar de kerk en gaf die aan iedere moeder. Anna heeft zich daarna ingezet om het vieren van Moederdag internationaal te maken. In 1910 riep de gouverneur de staat op om Moederdag te vieren: op de tweede zondag in mei. In 1914 riep de toenmalige president van de Verenigde Staten, Woodrow Wilson, Moederdag tot nationale feestdag uit.


Moederdag in het buitenland

Heel veel landen, waaronder de Verenigde Staten, Australië en België vieren Moederdag op de tweede zondag in mei.  De regio rond Antwerpen viert Moederdag op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart). In Frankrijk viert men Moederdag op de laatste zondag van mei, uitgezonderd wanneer deze dag samenvalt met Pinksteren. Dan wordt uitgeweken naar de eerste zondag in juni.  Spanje viert het de eerste zondag in mei.  Het Verenigd Koninkrijk heeft de vierde zondag van de vastenperiode (drie weken voor Pasen) uitgekozen tot Moederdag.


Ontbijt op bed en kleine cadeaus

Moederdag is een dag waarop moeder verwend wordt. Het begint vaak met een heerlijk ontbijtje op bed. In veel gezinnen wordt moeder die dag ontzien en worden haar huishoudelijke taken overgenomen door manlief en de kinderen. Op school maken kinderen kleine presentjes voor hun moeder en moeten dit geheim zien te houden tot de bewuste dag.


Lees ook