Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Kolen: soorten en toepassingen


Een heerlijke, veelzijdige groente: de kool. Er zijn vele soorten kolen. Ze behoren tot de familie van de kruisbloemigen. Hiervan zijn wel 400 soorten, waaronder ook de mosterd, rammenas, en tuinkers.  De koolsoorten zijn biologisch gezien één soort die door de mens in diverse richtingen is gekweekt. Bij de bloemkool en de broccoli wordt de bloem en bloemdelen geconsumeerd en bij de Chinese kool, paksoi, rode en witte kool worden de bladeren gegeten. Bij spruitkool zijn het de okselscheuten. Het kweken van de kolen heeft voor veel verschillende vormen gezorgd.

Kool is gezond

Koolsoorten bevatten veel vezels, vitamine A en C. Ze bevatten weinig calorieën. Kool bevat veel glucosinolaten, hetgeen volgens onderzoeken bescherming tegen kanker kan geven. Kolen bevatten zwavelverbinding die tijdens het koken een sterke geur afgeven. Het is waarschijnlijk daarom dat kinderen er niet dol op zijn. Je kunt de sterke geur tijdens het koken vermijden door de kool zeer vers te gebruiken en zo kort mogelijk te koken, of de kook eerst te blancheren.




Soorten en toepassingen

Bloemkool kan gekookt, gestoomd, gestoofd of gebakken gegeten worden. Er bestaat niet alleen witte bloemkool, maar ook groene en de torentjesbloemkool Romanesco. Je kunt bloemkoolroosjes ook rauw eten en gebruiken voor een dip of verwerken in een slaatje. In rauwe bloemkool zit veel vitamine C.

Sluitkool is een verzamelnaam voor witte, rode en savooiekool. De kolen sluiten hun bladeren en vormen zo een bol. Je kunt ze rauw eten, maar je kunt ze ook stomen of koken. De buitenste bladeren en de harde kern moet je niet gebruiken. De rode kool is een kool die het liefst zoet zuur bereid kan worden met appelen, suiker en azijn. Rode en witte kool zijn ook geschikt voor salades.

De groene kool is een typische wintergroente, net als de boerenkool. De groene kool past goed in een stamppot. De groene kool kun je gelijk met de aardappelen koken.

De paksoi is binnen enkele tellen klaar en is ideaal om te roerbakken.

Broccoli is iets fijner en pittiger van smaak vergeleken met de bloemkool. Broccoli kun je stomen, koken en roerbakken.

Spruitjes zijn voor het eerst geteeld in Brussel en heten in het Frans "choux de Bruxelles"en in het Engels "Brussels sprouts".  Spruitjes zijn mini-kooltjes. Je kunt ze het best koken. Even voorgekookt, passen ze ook prima in een roerbakgerecht.

Dan zijn er nog de koolrabi's.  Er zijn twee soorten, een paarse en een groene.  Van koolrabi's kunnen zowel de stelen als de knollen gegeten worden. De knollen hebben een zachte bloemkoolsmaak.



Lees ook

  • Belgische bonbonsBelgische bonbons
    Bonbons, ook wel pralines genoemd, zijn verleidelijke lekkernijen. Ze worden gemaakt van chocolade. De cacao waarvan men chocolade maakt, zou lustopwekkende eigenschappen
  • Raw foodRaw food
    Met “raw food” wordt ongekookt en onbewerkt voedsel  bedoeld. Het uitgangspunt van de aanhangers van het “raw food principe” is dat alle voed
  • Koemelk en koemelkallergieKoemelk en koemelkallergie
    Koemelk wordt gewonnen uit de uiers van een koe. De productie van koemelk wordt via automatische melkmachines en een geautomatiseerd verpakkingsproces naar de consument g
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven