Hazen en konijnen

In de natuur zie je direct het verschil tussen een haas en een konijn. Culinair worden ze ook anders bereid. Het hazenseizoen loopt van 15 oktober tot 1 januari. Hazen die aan het einde van dit jachtseizoen worden gevangen, hebben een sterke wildsmaak. Een jonge haas levert mals en mager roodbruin gekleurd vlees. Een oudere haas heeft donkerder gekleurd vlees. De smaak van tam konijn lijkt wat op die van kip, maar het vlees is steviger van structuur en de smaak is sterker. Het vlees van tam konijn is malser dan het vlees van een wild konijn. Het vlees van wild konijn heeft een uitgesproken wild smaak en is vrij droog. Het is vaak nodig het vlees te larderen om uitdroging te voorkomen.


Haas bereiden

Het vlees van de haas is verkrijgbaar bij de poelier. Het jachtseizoen loopt van 15 oktober tot 1 januari. In deze periode kun je vers vlees van de haas kopen. De rug is het beste gedeelte, maar je kunt ook de achterbouten bereiden of de hele haas. De poelier kan de haas panklaar voor je maken. Omdat het vlees van de haas snel uitdroogt tijdens de bereiding, is het zinvol het met spek te larderen. Hazenrug is snel klaar. Je hoeft het slechts 15 tot 20 minuten in een pan braden. Het bereiden van een hele haas neemt wat langere tijd in beslag. Bak de haas in gesmolten boter in een vuur- en ovenvaste pan rondom aan. Leg wat lapjes spek over de haas. Bedruip het vlees steeds met de boter tijdens het braden. Zet de pan in een voorverwarmde niet al te warme oven. Laat de haas hierin 1 tot 2 uur garen. Een oudere haas heeft wat langer de tijd nodig om goed gaar te worden. Bedruip het vlees regelmatig met vocht. Dit kan water, rode wijn of room zijn. Als het vlees makkelijk van het been loslaat, is het gaar. Zet de pan weer op het fornuis en maak dan de jus af met wat room, zonder het geheel te laten koken.


Konijn bereiden

De smaak van het tamme konijn heeft veel weg van kip. Het is sappig en mals en licht verteerbaar. Het lichtroze vlees van een tam konijn is malser en aromatischer dan het vlees van een wild konijn. Het vlees van een wild konijn heeft een uitgesproken wild smaak. Konijn kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt hem stomen, stoven, bakken, braden en in de oven bereiden. Je kunt een konijn ook bereiden op de barbecue of roerbakken. Konijn is verkrijgbaar bij de slager of poelier. Tijdens de feestdagen worden in de supermarkt ook steeds vaker kant-en-klare ovenproducten met konijn aangeboden. Het konijn wordt overal panklaar aangeboden. Volg de instructies van het etiket of de poelier op en je hebt een heerlijk stukje vlees.Lees ook