Barbecueën

  1. De geschiedenis van het barbecueën
  2. Verschillende technieken
  3. Veiligheid
  4. Schoonmaken van de barbecue
  5. Lees ook

Barbecueën is een populaire bezigheid van veel mensen. Vaak worden vrienden uitgenodigd om te genieten van een stukje vlees in de open lucht, klaargemaakt op open vuur. Niet alleen vlees kan bereid worden op de barbecue. Je kunt ook uitstekend andere zaken grillen, zoals verschillende soorten groenten en vis. Een goede bereiding op de barbecue zorgt voor een heerlijke volle smaak van rundvlees en haalt de zilte sappigheid van zeebanket naar boven, als ook de natuurlijke zoetheid van groenten. Er zijn verschillende vaardigheden voor deze kooktechniek. Maar eerst gaan we eens wat dieper in op de geschiedenis van de barbecue, vaker aangeduid als bbq.


De geschiedenis van het barbecueën

Men zegt dat het barbecueën al stamt uit  het stenen tijdperk. Men kon het vlees met behulp van een vuursteenmes in stukken snijden en aan een spies rijgen en deze vervolgens boven het open vuur binnen korte tijd gaar braden. Ook het vuur was een ontdekking welke zijn oorsprong vind in het stenen tijdperk. In de 17e eeuw werd afgekeken van de techniek van piraten om varkensvlees te roosteren. Deze piraten, afkomstig van de Caribische eilanden, gebruikten voor deze manier van roosteren het woord: barabicu, wat "het heilige vuurbed" betekent.


Verschillende technieken

Het woord barbecue heeft verschillende betekenissen. Het staat voor de bereidingstechniek, voor het grillapparaat zelf en ook de bijeenkomst met de maaltijd in de open lucht wordt hiermee bedoeld. Je kunt de voeding op verschillende manieren barbecueën. Allereerst is er het grillen, waarbij het voedsel direct boven gloeiende kooltjes wordt gaar gemaakt. Dit kan op een barbecue met een diepe vuurpot, direct op de gloeiende kooltjes of op een rooster boven het vuur (als een soort oven). Je kunt het vlees roken. Dat wordt gedaan in een op zijn kant liggend vat of een rechtop staande stomer. Zo wordt vaak zalm op Schotse of Noorse manier bereid. Dan is er het draaispit, waarbij het vlees wordt gegaard aan een langzaam ronddraaiend spit. De oudste manier van grillen is het voedsel (meestal een aardappel of een knol) poffen in de as tussen de kooltjes. Tenslotte is er het grillen in bladeren waarbij stukken vis, kip of vlees worden gewikkeld in bladeren en op het rooster of in de as worden gegaard.


Veiligheid

Een aangestoken barbecue laat u natuurlijk nooit alleen. Belangrijk is een blusapparaat bij de hand te hebben. Controleer deze of hij goed geladen is en zorg dat u weet hoe deze werkt. Ook handig kan een emmer zand zijn om over een vuurtje op de grond te storten. Een bak met grof zout kan over brandend vet in de barbecue gestrooid worden.  Houd kleine kinderen, huisdieren en brandbare stoffen uit de buurt van de barbecue. Let op uw kleding. Draag dichte schoenen. Denk aan uw haren die vlam kunnen vatten als die lang zijn.  De barbecue moet stevig op een vlakke ondergrond staan. Gebruik hem nooit binnenshuis. Er komt giftige koolmonoxide vrij.

Schoonmaken van de barbecue

Het is niet het leukste klusje, het schoonmaken van de barbecue. Toch dient het rooster schoon te zijn omdat het direct in contact staat met het voedsel. Het schoonmaken van het rooster gaat makkelijk als u de barbecue voorverwarmt en hiermee het rooster op temperatuur brengt. U borstelt dan het rooster schoon met een droge, stevige staalborstel voor u er het eten op legt. De hitte zorgt ervoor dat aangekoekte restjes loslaten en het steriliseert het rooster. Het is niet nodig om een  schoonmaakmiddel te gebruiken.


Lees ook