Rijstazijn

Hier vertellen wij je alles over Rijstazijn. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rijstazijn.

Gebruik van Rijstazijn

Rijstazijn wordt veel gebruikt in de Japanse en macrobiotische keuken. De witte Chinese rijstazijn wordt vooral gebruikt in zoetzure gerechten en soepen. Hebt u toevallig geen rijstazijn in huis, dan kunt u deze eventueel vervangen voor appel- of wijnazijn. Omgedraaid kunt u rijstazijn prima gebruiken als vervanger voor gewone azijn. De lichte en milde rijstazijn is het belangrijkste ingredint in sushirijst. De lichte azijnsoort combineert prima met gerechten met rauwe vis, vlees of zeevruchten. Bruine rijstazijn is ideaal voor bereidingen met vis, graangerechten en groenteschotels.

  • geopend 1 jaar, ongeopend 2 jaarHoudbaarheid
  • Chinese (rode, witte of zwarte) rijstazijn, of Japanse rijstazijn “su” en “mirin”Soorten
  • ZurenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Rijstazijn

Rijstazijn is een azijn soort, gemaakt van gefermenteerde rijst of rijstwijn. Er bestaat Chinese en Japanse rijstazijn. Rijstazijn uit China is sterker van smaak en donkerder van kleur dan de rijstazijn uit Japan. Chinese rijstazijn kan een rode, witte of zwarte kleur hebben. De kleur is afhankelijk van de gebruikte rijstsoort. De witte Chinese rijstazijn wordt het meest gebruikt. Hij heeft een lagere zuurgraad dan de in het westen gebruikte azijn. Lange tijd werd hij met een jeugdig uiterlijk en een lange levensduur in verbinding gebracht, o.a. omdat azijn de werkzaamheid van vitamine C verhoogt en zo voor een stralende teint zorgt. De Japanse bruine rijstazijn heeft een rijke, frisse en licht zoete smaak. De Japanse rijstazijn heeft de naam ?su? of ?mirin?. De mirin is iets zoeter dan de Chinese variant. Su is een rijstazijn met een mooie honingkleur. De smaak van su is verfrissend en bijzonder mild. De kwaliteit van su heeft te maken met de gebruiker rijstsoort en de productiemethode. Omdat su minder zuur is dan de gebruikelijke azijn is hij bijzonder geschikt voor de gevoelige maag. Rijstazijn staat bekend om zijn medicinale eigenschappen. Rijstazijn activeert de lever.

U kunt rijstazijn bij de goed gesorteerde supermarkt verkrijgen, of bij de toko of de Aziatische winkel. Rijstazijn wordt in glazen of plastic flessen aangeboden. Ongeopende flessen bewaart u ongeveer een jaar op een droge donkere plaats. Geopend zijn ze nog tot een jaar goed houdbaar. U moet de fles wel goed afsluiten na gebruik.

Enkele gebruiksvormen van Rijstazijn

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rijstazijn