Kappertjes

Hier vertellen wij je alles over Kappertjes. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kappertjes.

Gebruik van Kappertjes

Kappertjes

Kappertjes worden gebruikt in koude sauzen en warme eiergerechten, visgerechten en op pizza?s. Ze smaken prima bij vis vanwege de friszurige smaak. Ze smaken prima bij een broodje met filet americain.

  • Capparis SpinosaLatijnse naam
  • in gesloten potje ongeveer 2 jaarHoudbaarheid
  • gewone kappertjes en de augurkkappertjesSoorten
  • ZurenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Kappertjes

Kappertjes zijn ongeopende bloemknopjes, geconserveerd in zout of ingelegd in azijn. Ze komen van de kappertjesplant. Deze plant wordt gekweekt in landen met een mediterraan klimaat, zoals in Frankrijk en Italiė. De kappertjes worden geklasseerd volgens grootte, men onderscheidt de: nonpareilles (5-7 mm), surfines (7-8 mm), capucines (8-9 mm), capotes (9-11 mm), fines (11-13 mm), grosses (13-14 mm) en de hors calibre (14 mm of groter). De beste kappertjes (nonpareilles) komen uit Zuid-Frankrijk . Men eet de kappertjes niet vers maar ingemaakt. Verse kappertjes kunnen vanwege het aanwezige caprinezuur sterk onaangenaam ruiken. In combinatie met zout water of azijn komt de frisse zure smaak vrij.

Het produceren van kappertjes is een vrij arbeidsintensief proces. De knopjes moeten “s ochtends vroeg worden geplukt. Er moet beoordeeld worden of ze de goede maat hebben. Daarom gebeurt het plukken veelal handmatig of ze worden op maat gesorteerd. Nadat ze een dag buiten hebben gelegen, worden ze in vaten met sterk gezouten water of witte azijn gedaan. Soms worden ze droog gezouten. Vervolgens worden ze in potjes of flesjes verpakt. De kwaliteit is meestal af te leiden uit de prijs.

De smaak van kappertjes is fris en zurig, maar is afhankelijk van de oplossing waar ze in zitten. Je zou kunnen zeggen dat de smaak wat wegheeft van de (eveneens ingemaakte) augurk maar dan zouter. De kappertjes hebben een blauwgroene kleur.

De winkel verkoopt kappertjes altijd ingemaakt in zout water, azijn of olie. Meestal zitten de kappertjes in een glazen potje, maar ze zijn ook wel eens verkrijgbaar in blikjes. Kappertjes bewaren is geen enkel probleem zolang ze steeds onder de vloeistof blijven. Ze mogen niet uitdrogen. Voeg nooit azijn of iets dergelijks toe aan de pot want dan vermindert de smaak aanzienlijk. Bewaar een geopende pot in de koelkast. Kappertjes moeten glanzend, donkergroen en stevig zijn.

Tegenwoordig is er in delicatessenwinkels een grotere variant kappertjes verkrijgbaar, met een steeltje eraan. Dit is geen ongeopende bloemknop maar de onrijp geplukte vrucht van dezelfde kappertjesplant. Deze variant noemt men de cornichon de cāpres, of ook de kappertjesaugurk.

Enkele gebruiksvormen van Kappertjes

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kappertjes