Braadboter

Hier vertellen wij je alles over Braadboter. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Braadboter.

Gebruik van Braadboter

Braadboter is boter waarmee vlees wordt gebakken. Er zijn verschillende merken bak- en braadboter, maar Croma is al decennia lang het bekendste braadbotermerk. Doordat de boter bijna geen water bevat, spat het niet. Braadboter zorgt ervoor dat vlees snel dichtschroeit en dus mals en sappig blijft. Het is ook een goede basis voor jus. De vloeibare bak- en braadboter is de laatste jaren bezig met een opmars.

Algemene informatie over Braadboter

Braadboter van Croma was in 1963 de eerste en enige margarine die gespecialiseerd is in het bereiden van vlees. Het gouden pakje is sindsdien niet meer weg te denken uit menig keuken omdat de boter ervoor zorgt dat vlees snel bruin bakt en het een basis is voor een goede vleesjus. Croma smelt sneller dan gewone margarina, waardoor het eerder heet wordt. Het bestaat voor 97 procent uit olie en vet en bevat bijna geen water. Daardoor spat het niet. Door steeds wat verse boter in de pan te blijven doen, voorkom je dat de boter verbrandt.

Tot circa 1960 gebruikten de meeste Nederlanders in de keuken vooral rundervet om in te bakken. Dat had een specifieke geur en smaak en was een goede energiebron voor mensen die zwaar werk deden. Het extraatje van Croma was dat er van de boter ook nog eens goede jus kon worden gemaakt, terwijl het verder bijna hetzelfde smaakte. Het bestond toen dan ook nog uit dierlijk vet. Tegenwoordig is het helemaal plantaardig.

De laatste jaren zijn er nieuwe soorten Croma ontwikkeld. Zo is er nu behalve de pakjes boter ook ‘smeltjus’ en vloeibare Croma, die direct in de pan kan worden gespoten. Ook is er een vloeibare variant met olijfolie, waarmee het vlees milder wordt bereid en geschikt is voor roerbakgerechten en ovenschotels.

Croma is zo bekend, dat de Nederlandse taal zelfs ‘Croma-zinnen’ kent. Dit is een als-dan-constructie, maar dan zonder de woorden ‘als’ en ‘dan’. Dit afgeleid van de bekende Croma-leus ‘Houd je van vlees, braad je in Croma’.

Enkele gebruiksvormen van Braadboter

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Braadboter