Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Chocoladeijs

Hier vertellen wij je alles over chocoladeijs. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met chocoladeijs.

Gebruik van chocoladeijs

ChocoladeijsChocoladeijs is ijs met chocoladesmaak. Chocoladeijs wordt veel gebruikt in desserts, milkshakes, als ijstoetje of als bolletje naast bijvoorbeeld een (warme) taart. De basis van chocoladeijs is roomijs, waardoor het dus melk(vet) bevat. Chocoladeijs is meestal gemaakt met melkchocolade, maar is ook verkrijgbaar in de varianten puur en wit. Er wordt veel aandacht besteed aan de presentatie van chocoladeijs. Wafeltjes, sauzen en verschillende strooisels geven de coupe een extra mooi aanzien en een afwisseling in de smaak.

Algemene informatie over chocoladeijs

Chocoladeijs is een smaakvariant van roomijs en hoort daarom minimaal vijf procent melkvet te bevatten. Vroeger was dat acht procent. Het wordt gemaakt van een mengsel van eidooiers, suiker, melk, slagroom en chocola (of cacao). Chocoladeijs wordt vaak opgediend in combinatie met vanille-, slagroom- en stracciatellaijs. Tegenwoordig worden er bij ijssalons nog veel meer varianten met chocolade verzonnen, zoals bijvoorbeeld after eight (chocola met munt) of schwarzwalder (chocola met kersen).

IJs met een smaakje wordt al sinds de Romeinse tijd geconsumeerd. In het begin ging dat vooral om sneeuw met honing en fruit, maar in de middeleeuwen werden de recepten steeds verfijnder. De Chinezen waren de eersten die kunstmatige bevriezing (met salpeter) gebruikten om ijs te maken. Volgens de overlevering nam ontdekkingsreiziger Marco Polo de kennis van deze techniek en recepten mee terug naar Italië, waar de koude lekkernij steeds populairder werd.

In de 16e eeuw werd roomijs uitgevonden en eind 17e eeuw werd er voor het eerst een fabriek voor roomijs geopend, in Parijs. De eerste echte ijsmachine staat echter op de conto van Amerika, waar ook de welbekende hoorntjes zijn uitgevonden.

Tegenwoordig is het grootste deel van de ijsmarkt in handen van Unilever en Nestlé. De bekendste roomijsmerken zijn Hertog, Ben & Jerry’s, Ola, Häagen-Dazs, Nestlé en Australian. Van deze merken zijn veel verschillende varianten met chocoladeijs op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld verpakkingen met een deel vanille- en een deel chocoladeijs, chocoladeijs met nootjes, chocoladeijs met stukjes chocolade, chocoladeijs met koekjes en zelfs met stukken brownie erin. Chocoladeijs wordt vaak op een mooi bord, ijsbeker of schaaltje gepresenteerd. Daarbij worden er vaak wafeltjes in gestopt, nootjes overheen gestrooid of chocolade- of vruchtensaus overheen gegoten.

Enkele gebruiksvormen van chocoladeijs

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met chocoladeijsInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven