Honing

Hier vertellen wij je alles over Honing. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Honing.

Gebruik van Honing

Honing

Honing is een natuurlijk zoetmiddel en kan de traditionele suiker vervangen. Honing bevat minder calorieën dan de gewone suiker Honing geeft het gerecht een extra fijne smaak. Honing kan de bindkracht van sauzen verminden. Het kan verwerkt worden in gebak, snoep of sauzen. Een kopje thee smaakt heerlijk met een lepeltje honing.

  • Bloesemhoning of honingdauwhoningSoorten
  • ZoetmiddelenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Honing

Honing is een natuurproduct. Het wordt gefabriceerd door bijen. Om een 150 gram honing te verkrijgen heeft een bij een liter nectar verzameld. De nectar en bijendauw staan aan de beginfase van de honing. De bijen halen het uit de bloemen. Er zijn vele soorten honing op de markt. Als een honing overwegend uit nectar wordt gewonnen, dan heet de honing bloesemhoning. Als de bijen echter overwegend honingdauw verzamelen, dan ontstaat een honingdauwhoning. Honingdauw ontstaat door medewerking van insecten die plantensap zuigen uit blad-, bos-, en naaldbomen. De insecten steken in het filtersysteem van de planten, gebruiken de stoffen die ze nodig hebben om te kunnen leven en scheiden de rest als honingdauw weer uit. De honingdauw wordt door de bijen verzameld en in de bijenkorf tot honing gemaakt. De kleur kan variëren van doorzichtig geel tot bruine tinten. Honing is verkrijgbaar in vloeibare vorm of crème vorm.

Honing bevat geen conserveringsmiddelen. Een goede oogst honing is in principe onbeperkt houdbaar. Om te zorgen dat unieke aroma's en waardevolle bestanddelen in de honing lang behouden blijven, dient ze koel, droog, geurneutraal en donker bewaard te worden. Honing is gevoelig voor warmte. Lagere temperaturen zorgen echter voor snellere kristallisatie van honing. Veel waardevolle grondstoffen, zoals enzymen, vitaminen en aminozuren, gaan verloren bij temperaturen boven 40 °C. Optimaal is een constante bewaartemperatuur van circa 18 tot 20 °C voor vloeibare honing en 10 tot 12 °C voor crème honing. Voorts dient honing goed afgesloten bewaard te worden omdat zij vocht aan de lucht onttrekt. Zij kan hierdoor gaan gisten. Ook voorkomt het goed afgesloten bewaren dat de honing vreemde geuren of smaken overneemt.

Honing bestaat voor 80% uit verschillende soorten suiker: hoofdbestanddeel zijn de beide monosachariden (enkelvoudige suikers) fructose (vruchtensuiker) en glucose (druivensuiker), daarnaast komen ook maltose (moutsuiker) en sacharose (rietsuiker) voor in honing. Afhankelijk van de honingsoort wisselt het aandeel van de verschillende suikers.

Enkele gebruiksvormen van Honing

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Honing