Zonnebloempitten

Hier vertellen wij je alles over Zonnebloempitten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Zonnebloempitten.

Gebruik van Zonnebloempitten

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn een lekkere, verantwoorde versnapering. Ze smaken prima (geroosterd) in een salade. Ze kunnen ook samen met andere granen een perfect onderdeel vormen van muesli. Zonnebloempitten kunnen in brooddeeg verwerkt worden. Zo krijgt het brood een nootachtige smaak. De pitten doen het ook goed als decoratie van broden of broodjes.

Je kunt de zaden laten ontkiemen. De kiemtijd van zonnebloemzaden duurt iets langer dan bij andere zaden. Na vijf tot acht dagen, wanneer de plantjes ongeveer 6 mm lengte hebben, kunnen ze gegeten worden. Wacht niet te lang, want als ze langer dan 6 mm zijn, gaan de kiemplantjes bitter smaken. Zonnebloemkiemen kunnen in salades worden gebruikt of in de soep.

Zonnebloemolie kun je voor veel doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld voor het maken van vinaigrettes, sauzen, of om in te bakken of te frituren.

  • Helianthus Annuus GiganteusLatijnse naam
  • raadpleeg de informatie op de verpakkingHoudbaarheid
  • witte, grijs gestreepte en zwarte zonnebloempittenSoorten
  • ZadenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Zonnebloempitten

Een zonnebloempit is een zaad van de zonnebloem, ze worden daarom ook wel zonnebloemzaden genoemd. Zonnebloempitten ontstaan in de kern van de zonnebloem. Ze zijn moeiteloos van de bloem te verwijderen. Uit een zonnebloempit kan opnieuw een zonnebloem groeien. De pitten worden al duizenden jaren voor consumptie gebruikt. Ze komen oorspronkelijk uit Mexico en Peru. Indianen gebruiken de zaden al meer dan vijfduizend jaar. Spaanse veroveraars brachten de zonnebloem mee naar Europa.

De zaden van de zonnebloem hebben een lekkere, nootachtige smaak en zijn zeer voedzaam. Ze zijn rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren. Er zijn witte, grijs tot zwart gestreepte en zwarte zonnebloempitten. De witte zonnebloempitten komen voornamelijk uit Kenia en Egypte. De gestreepte exemplaren komen onder andere uit Argentinië, Canada, Hongarije en China. De Verenigde Staten zijn hoofdleverancier van de zwarte zonnebloempitten. Voor commerciële doeleinden worden de zaden verdeeld naar de kleur van de schil. De zwarte pitten worden vooral gebruikt om er zonnebloemolie uit te persen. Daarnaast belanden de zwarte zaden vooral in vogelvoer. De gestreepte exemplaren bevatten minder olie en zijn daarom minder geschikt om uit te persen. Deze soort wordt daarom vooral gebruikt voor de consumptie. Er worden snacks van gemaakt. Losse zonnebloempitten worden verkocht als ?tussendoortje?. In dat geval worden ze gedroogd, en eventueel geroosterd. Om ze langer houdbaar te maken worden ze met zout of meel omgeven.

Zonnebloempitten worden vooral in de landen rond de Middellandse Zee als snack gegeten. Omdat ze heel erg gezond zijn, worden ze ook in Nederland steeds populairder. De olie van de zonnebloemzaden is meervoudig onverzadigd, wat een gunstige werking heeft op het hart en bloedvaten. Ook bevat de olie van de zonnebloemzaden veel mineralen. De pitten hebben een gunstig aminozurenpatroon omdat ze een hoog argininegehalte (8,1%) in het eiwit bevatten.

Zonnebloempitten worden verkocht in de natuurvoedingwinkel of de reformwinkel. Zonnebloemolie is ook in de supermarkt verkrijgbaar. Zonnebloempitten moeten op een koele, droge en donkere plaats worden bewaard. Zie voor de houdbaarheid de informatie op de verpakking.

Enkele gebruiksvormen van Zonnebloempitten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Zonnebloempitten