Rookworst

Hier vertellen wij je alles over Rookworst. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rookworst.

Gebruik van Rookworst

Voordat u de rookworst in stukken snijdt, moet u de worst even laten rusten. De vleessappen kunnen zich dan verspreiden en dat komt de smaak ervan extra ten goede doordat ze bij het aansnijden niet verloren gaan. Rookworsten doen het erg goed in winterse stamppotten. Op nummer een staat de boerenkoolstamppot met rookworst. De tweede plaats is onbetwist de erwtensoep (snert) met rookworst. Een broodje worst is ook niet te versmaden. Een plakje rookworst op een prikkertje is een hartige snack en doet het goed bij de borrel. De rookworst smaakt niet alleen warm lekker maar bijvoorbeeld even uitgebakken ook in een heerlijke koude aardappelsalade (bij de barbecue).

  • fabrieksrookworst: 3 maanden, ambachtelijke rookworst: 3 wekenHoudbaarheid
  • fabrieksrookworst (vacuüm verpakte) en ambachtelijke (slagersrookworst)Soorten
  • WorstenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Rookworsten

Rookworst is een worstsoort, waarbij gemalen vlees met specerijen in een omhulsel van rundercollageen worden gestopt. Vroeger werd in de plaats van rundercollageen natuurlijke darm gebruikt. De naam van de worst dankt zij aan de rokerige smaak, die overigens verkregen wordt door er een rookaroma aan te geven. De fabrieksworst wordt nog zelden gerookt. Er worden tegenwoordig niet zoveel rookworsten meer gegeten. Dit komt omdat rookworsten over het algemeen erg vet zijn. Fabrieksrookworsten worden, nadat ze vacuüm verpakt zijn, gepasteuriseerd, waarmee alle bacteriën door verhitting dood zijn. Daarom kunt u vacuüm verpakte rookworst wat langer bewaren. Rookworsten worden vooral in de herfst en winter gegeten.

Rookworst is het hele jaar verkrijgbaar in de supermarkt. De worst is meestal vacuüm verpakt. Ze hoeft alleen nog maar te worden opgewarmd. Dat kan door de worst in de binnenste verpakking een tijdje in heet water te leggen. Sommige rookworsten kunnen ook binnen een paar minuten worden opgewarmd in de magnetron. De rookworst smaakt echter het lekkerste, opgewarmd in een pan heet (niet kokend!) water. Het plastic beschermt de worst tegen uitdroging. De Gelderse rookworst is de meest bekende fabrieksrookworst. De Gelderse rookworst dankt zijn naam aan het volgende. Een eeuw geleden stonden in Gelderland alleen boerderijen. De varkens kregen rogge, karnemelk en aardappels en soms eikels voorgeschoteld. Deze voeding zorgde voor prima vleeskwaliteit. De eerste rookworsten dateren uit de tijd dat er thuis geslacht werd. De darmen van de varkens werden gebruikt om de restjes in te verwerken. Roken in combinatie met zout zorgde voor langere houdbaarheid. Traditioneel werden worsten in de slachtmaand november gemaakt. En omdat november tevens de boerenkoolmaand was, werd dit een klassieke combinatie. Er bestaan tegenwoordig ook magere rookworsten. De meeste rookworsten worden gemaakt van varkensvlees. Er worden voor de magere varianten ook rookworsten met rundvlees gemaakt. De langste rookworst meet 216 meter en 36 centimeter, goed voor vermelding in het recordboek van Guinness (1996). De bekende Hema worst is ook een rookworst. Veel bekende rookworsten komen van dezelfde fabriek, namelijk Unilever uit Oss.

Naast de vacuüm verpakte rookworst is er ook de ambachtelijke of rauwe rookworst. Deze worst wordt ook wel slagersrookworst genoemd. Rauwe rookworst bevat gerookt, rauw vlees en moet nog gaar gemaakt worden. Vaak wordt bij deze variant nog gebruikgemaakt van natuurlijke darm in plaats van rundercollageen. De darmen worden met de hand gestopt. Ze worden met ijzeren klemmetjes afgebonden en aan een touwtje opgehangen in rookkasten. Die worden gestookt met snippers van beuken en eiken. Er bestaan fijne en grove soorten.

Enkele gebruiksvormen van Rookworst

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rookworst