Bloedworst
Hier vertellen wij je alles over Bloedworst. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bloedworst.
Gebruik van Bloedworst
Behalve met een appel, wordt bloedworst ook wel met stroop of (wijn)saus gegeten. Bloedworst combineert goed met rode kool. Men kan de plakken bloedworst door bloem wentelen alvorens ze te bakken. Bloedworst smaakt lekker als men door het bakken zorgt voor een knapperig korstje. Bloedworst kan worden gebruikt in de stamppot, of in een macaronischotel. Men kan ook de bloedworst in dobbelsteentjes snijden en krokant bakken. Dan is het een prima ingrediënt in een vullende salade.
- zie informatie op de verpakkingHoudbaarheid
- Andere benamingen: beulingen, zwarte pensen, zwarte triepen, Twentse bakleverworstSoorten
- WorstenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Bloedworsten
Bloedworst is een worstsoort. Het wordt gemaakt van vet of smout, spek, varkensbloed, uien en vulmiddelen als rogge, brood, gerst en havermout. Hier wordt een mengsel van gemaakt wat waarmee darmen worden gevuld. De worst wordt vervolgens minimaal een half uur in kokend water gedompeld.
Meestal wordt de worst in plakken van ongeveer 1 centimeter dikte verkocht. U kunt bloedworst bij de slager en in sommige supermarkten verkrijgen. De plakken worden in een pan gebakken. Populair is een plak appel mee te bakken. In België wordt een bloedworst op redelijk zelfde wijze gemaakt. De Belgische bloedworst heeft de grootte van een banaan en kan in zijn geheel worden gebakken of in stukjes van 2 centimeter dikte. Ook hierbij is het populair appels met bruine suiker mee te bakken. Of men neemt gewoon appelmoes. In Vlaanderen eet men de bloedworst ook wel ongebakken.
Bloedworst kent verschillende benamingen. Enkele zijn: Beulingen, Zwarte pensen, Zwarte triepen. De benaming wil nog wel eens van de regio afhangen. Niet alleen in Europa wordt bloedworst gemaakt. Er zijn Afrikaanse en Amerikaanse varianten. Een Amerikaanse variant is de cajunpens. In Bangkok kent men een bloedworst die naast de traditionele ingrediënten ook broccoli, tomaat, peterselie en koriander bevat. Nederland heeft diverse varianten. Ook in de Surinaamse keuken kent men een bloedworstvariant. In Twente noemen ze de bloedworst anders, hier heet het een ?bakleverworst?. In België is er een ?tongenworst? of ?tongenpastei?die zich familie van de bloedworst mag noemen. Spanje kent een ?morcilla de sangre? en Italië spreekt van een ?sanguinaccio?of ?migliaccion?. Portugezen hebben een ?morcela de sangue?. In Engeland heeft de bloedworst de bijzondere naam ?black pudding?. Dat heeft te maken met de geschiedenis, waarin de pudding vroeger met smout of vet werd gemaakt.
Enkele gebruiksvormen van Bloedworst
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Bloedworst
-
Recept
Bloedworst met appelmoes420m
-
Recept
Biefstuk met bloedworst420m
-
Recept
Varkenshaasje met bloedworst445m
-
Recept
Amuse van rodekooljus met bloedworst en appel425m
-
Recept
Mousse van bloedworst410m
-
Recept
Bloedworst met tomaat en knoflook415m