Braadworst

Hier vertellen wij je alles over Braadworst. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Braadworst.

Gebruik van Braadworst

Braadworst

Braadworst (Bratwurst) is een worst die veel gegeten wordt in Duitsland. Het is een worst gemaakt van (een mengsel van) varkens-, rund- of kalfsvlees en wordt gebraden in een pan met vet. Braadworst wordt vaak gegeten op een broodje met pittige mosterd, maar wordt ook veel geserveerd in combinatie met aardappelen en zuurkool. In en bij stoofpotten is het ook een veelvoorkomend product. Daarnaast worden braadworsten vaak op de barbecue gelegd.

  • WorstCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over braadworsten

Braadworst is bij onze oosterburen bekend als ‘Bratwurst’ en staat op het menu van vele Duitse restaurants. In Nederland worden er echter ook tamelijk veel braadworsten gegeten, zowel gebraden in de pan als op de barbecue. Bij bereiding van braadworst in de pan wordt de buitenkant eerst goed dichtgeschroeid in hete boter, en daarna een kwartiertje gebraden. Wanneer braadworst op de barbecue gaat, wordt aangeraden de worst eerst half gaar te koken in een pan. Zo voorkom je dat de buitenkant zwartgeblakerd is terwijl de binnenkant nog gaar moet worden. Braadworst is al eeuwenlang bekend in Duitsland. Het zijn tamelijk slanke worsten, in vergelijking met de volle en stevige bockworsten. Het middelpunt van de braadworstproductie ligt tegenwoordig in Neurenberg, waar de braadworsten in groten getale uit de fabrieken rollen. Veel streken in Duitsland hebben echter hun eigen variant op de braadworst, waardoor er tientallen variaties verkrijgbaar zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld de Frankische Bratwurst (sappig met marjolein als ingrediënt en geserveerd zonder mosterd), de Coburger Bratwurst (lange worst met 15 procent rund of kalfsvlees, gekruid met enkele basiskruiden als zout, peper, nootmuskaat en citroenrasp), de Thüringer Rostbratwurst (een kruidige worst die boven houtskool wordt gegaard) en natuurlijk de Nürnberger Rostbratwurst (een kleine dunne varkensworst die wordt geroosterd in plaats van gebraden). De Thüringers zijn zo trots op hun braadworsten, dat ze in 2006 in Holzhausen zelfs het eerste Duitse Braadworstmuseum oprichtten. Daar is van alles te vinden over de geschiedenis van de braadworst en alles wat ermee te maken heeft. Braadworsten zijn ook zelf te maken. Hiervoor zijn vlees, kruiden, een worstpers of -vuller en darmen nodig. Het vlees kan zelf worden gemaald in bijvoorbeeld een gehaktmolen, maar het is ook mogelijk de slager te vragen het vlees alvast te malen. De slager kan ook darmen leveren. Die hoeven enkel nog maar flink uitgespoeld te worden, want ze zijn met zout ingelegd. Het gemaalde vlees wordt vermengd met de kruiden en samen in de worstvuller gedaan. Door de darm om het vulstuk te schuiven, kan de darm worden gevuld en daarna in stukken worden afgebonden zodat er verschillende worsten ontstaan.

Enkele gebruiksvormen van Braadworst

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Braadworst