Konijnenbouten

Hier vertellen wij je alles over Konijnenbouten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Konijnenbouten.

Gebruik van Konijnenbouten

De voor- en achterpoten van het konijn kun je braden, smoren en stoven. De bereidingstijd van delen van het konijn is aanzienlijk korter dan de bereiding van het hele konijn. De smaak van wild konijn combineert goed met knoflook en rozemarijn. Je kunt het vlees malser maken door het te omwikkelen met Italiaanse vleeswaren als pancetta of parmaham (prociutto). Konijn gestoofd in bier met pruimen is een bekende klassieker. Of smoor de bouten in bouillon om de zoete smaak van tam konijn te benadrukken. Konijn smaakt overigens ook heerlijk in combinatie met kastanjes, paddenstoelen, uien, roomsaus, mosterd en cognac. Konijnenvlees is licht verteerbaar en met een voedingswaarde van 130 tot 160 calorieën per 100 gram caloriearm. Het bevat eiwitten, mineralen en vitaminen uit de B-groep. Reken per persoon 350 gram konijnenvlees. Dat is één achterbout per persoon.

  • 1 dag (koelkast)Houdbaarheid
  • voor- en achterpotenSoorten
  • WildCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Konijnenbouten

Het konijn wordt in Nederland niet zo veel gegeten, misschien omdat het beestje hier ook veel wordt gehouden als huisdier. In landen als België wordt konijn echter graag en veel geconsumeerd. Het vlees is mager en licht verteerbaar. Konijnen komen oorspronkelijk uit Marokko en het Iberische schiereiland (het deel van Europa ten zuiden van de Pyreneeën) maar zijn door de Romeinen en monniken later ook in alle delen van Europa gefokt. Er is verschil tussen tam en wild konijn. Het tamme konijn wordt speciaal gefokt voor het vlees. Op wild konijn wordt gejaagd. Het jachtseizoen loopt van 15 augustus tot en met 31 januari. Het vlees van een tam konijn is lichtroze, zacht en mals. Het smaakt zoeter vergeleken met het vlees van een wild konijn. Het vlees van een wild konijn is bruinroze en heeft een meer uitgesproken wildsmaak. Konijnenbouten kun je kopen bij de slager en de poelier. De bouten worden panklaar aangeboden. Het tamme konijn wordt jong geslacht, als ze 11 tot 12 weken oud is en een gewicht heeft van gemiddeld 2,5 kilo. Hoe jonger des te malser blijft het vlees. De bouten zijn vers verkrijgbaar, maar wordt ook diepgevroren aangeboden. In het laatste geval betreft het vaak konijnenvlees dat geïmporteerd wordt uit China. Ontdooid konijnenvlees herken je aan een vochtige huid. De kleur van het ontdooide vlees is donkerder dan het vlees van een vers konijn. Vers konijn wordt het beste op de dag van aankoop bereid voor de beste smaak en malsheid. In de vriezer blijven de bouten van het tamme konijn tussen de drie en zes maanden houdbaar. Het ingevroren vlees van een wild konijn blijft er tot zes maanden goed.

Enkele gebruiksvormen van Konijnenbouten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Konijnenbouten