Tahu

Hier vertellen wij je alles over Tahu. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tahu.

Gebruik van Tahu

Vaste tahu kan men in dobbelstenen snijden en marineren. Met behulp van zout, kruiden, specerijen, tamari, sambal, ketjap of tomatenpuree kunt u tahu op smaak brengen. Zet de gemarineerde tahu enkele uren in de koelkast om de smaken goed in de tahu te laten werken. Tofu stukjes kunt u ook verwerken in soep en ragout. De blokjes kunnen worden gebakken of gegrild of gefrituurd. Ze kunnen worden bereid in een wokgerecht. Van tahu kan men een vele vegetarische bereidingen maken, van broodbeleg tot vegetarische burger.

  • 3 wekenHoudbaarheid
  • Andere benamingen: tofu, tahoe, sojakaasSoorten
  • VleesvervangerCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Tahu

Tahu wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Tofu is de Chinese benaming, tahoe of tahu de Indonesische. Het is een soort witte pasta. Het wordt vooral als vleesvervanger gebruikt in de vegetarische keuken. Ook de Aziatische keuken maakt veel gebruik van tahu. Men kent het product daar al meer dan 2000 jaar. Tahu heeft van zichzelf weinig smaak. Het product neemt gemakkelijk de smaak over van de andere ingrediŽnten. Daarom wordt tahu meestal goed gekruid.

Voor het maken van tahu worden de sojabonen een nacht geweekt. Daarna worden ze gewassen en gemalen. De gemalen sojabonen worden uitgeperst met een filterdoek. Het resultaat bestaat uit een witte melkachtige substantie. Deze ?witte melk? wordt gekookt en hieraan wordt kaasstremsel toegevoegd. Het mengsel wordt hierna in een rechthoekige houten of plastic bak gegoten. Het stremmen gaat zeer snel. Tahu wordt met bacteriŽle fermentatie bereid, waardoor tahu zich onderscheid van tempeh die met een schimmelcultuur wordt bereid. Tahu wordt ook wel ?sojakaas?genoemd omdat de bereiding van het product lijkt op de productie van het maken van kaas.

Wanneer het stremsel is afgekoeld, wordt het in blokken gesneden. De blokken worden meteen vacuŁm verpakt. Tahu is verkrijgbaar in de goed gesorteerde supermarkt, toko, reform- en natuurwinkel en in de Aziatische supermarkt. Er is vaste en zachte tahu. Daarnaast is er kant-en-klare gemarineerde tahu en gerookte tahu verkrijgbaar. Vaste tahu is stevig en kan in blokjes gesneden worden. Zachte tahu wordt gebruikt in gerechten waarin de tahu gemixt moet worden. In de ongeopende verpakking blijft tahu maximaal drie weken goed. Eenmaal uit de verpakking gehaald, kunt u tahu het beste onder water in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren en binnen twee tot drie dagen gebruiken. Men kan tahu ook invriezen.

Tahu is een prima vleesvervanger. Tahu is een caloriearm en eiwitrijk product. Ze bevat alle essentiŽle aminozuren, mineralen als natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamines als B1, B2 en B3. Tahu bevat echter geen vitamine B12.

Enkele gebruiksvormen van Tahu

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Tahu