Chorizo

Hier vertellen wij je alles over Chorizo. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Chorizo.

Gebruik van Chorizo

Chorizo

Chorizo wordt in dunne plakjes gebruikt als beleg op de boterham. Dikkere plakjes worst doen het goed als tapas. Chorizo kan prima in (pasta)gerechten worden gebruikt, of in stoofschotels. Men kan chorizo tevens (mee)braden of grillen. In Mexico eten ze graag ?chorizo con huevos?, wat betekent ?chorizo met eieren?. Dit ontbijt kennen ze in Amerika ook, alleen worden er dan stukjes chorizo door het roerei gebakken. In Spanje is ?huevos con chorizo?een vette maaltijd, bestaande uit gefrituurde chorizo en eieren.

  • vers: 4 dagen, gedroogd: 3 maandenHoudbaarheid
  • vers, gerookt, gedroogdSoorten
  • VleessoortenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Chorizo

Chorizo is een Spaanse worstsoort die wordt bereid met varkensvlees. Het recept voor chorizo is al eeuwen oud. In de Spaanse streek Extremadura gebruikte een geestelijke uit Badajoz in 1576 de naam ?churizo? voor worst, een Catalaanse term voor ?druipend vet?. De worsten lekten namelijk tijdens het drogen vet. In een Spaans woordenboek uit 1726-1736 (Diccionario de Autoridades) staat de beschrijving van de chorizo: ?een stuk darm gevuld met gehakt vlees, meestal varken, gemarineerd met kruiden en gerijpt met rook om het houdbaar te maken?.

Chorizo heeft een kruidige smaak. De rode kleur van de worst wordt veroorzaakt door de toevoeging van (pittige of zoete) paprikapoeder. De poeder heeft als bijkomstigheid een hoog gehalte etherische oliŽn waardoor de worst langer houdbaar blijft. Traditioneel wordt chorizo gemaakt van zeer grof gehakt, vet varkensvlees, zout, knoflook, oregano, suiker en andere kruiden, zoals komijn. Er zijn echter vele varianten, waarbij de traditionele ingrediŽnten worden vervangen door andere. Voor tapas maken ze in Spanje een worst met fijner gehakt, de Pamplona.

Niet alleen in Spanje maken ze chorizo. Ook Mexico en op de Cariben kennen ze deze worst. Zij malen het vlees voor de worst in plaats van het grof te hakken. In tegenstelling tot de meeste verse Spaanse varianten, worden deze chorizoworsten vooral gedroogd of gerookt aangeboden. In Zuid-Amerikaanse landen wordt met ?chorizo? een verzamelnaam bedoeld voor alle grove worstsoorten van varkensvlees, die echter niet pittig gekruid zijn.

Chorizo is vers, gedroogd en gerookt verkrijgbaar bij de slager en in de supermarkt. U kunt hele worsten krijgen, of dunne plakjes voor op de boterham. U dient de verse worst in de koelkast te bewaren. Gedroogde worst kan op een droge, donkere plek zeker wel drie maanden bewaard worden. Verse chorizo is tot vier dagen houdbaar in de koelkast.

Enkele gebruiksvormen van Chorizo

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Chorizo