Piccalilly

Hier vertellen wij je alles over Piccalilly. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Piccalilly.

Gebruik van Piccalilly

Piccalilly wordt vaak gegeten bij bonen (kapucijners) en stamppoten (hutspot) of op brood. Het smaakt bijvoorbeeld heel goed op een boterham met kaas, of bij het “gewone” blokje edammer of Goudse kaas. In cafetaria’s wordt het ook wel eens geserveerd als saus over friet. Het smaakt heerlijk bij kipgerechten, koude vleesschotels van rosbief of fricandeau, hotdogs of hamburger. Het tafelzuur kan als bijgerecht bij de barbecue worden geserveerd. Het smaakt namelijk prima bij geroosterd vlees of gegrilde worst. Piccalilly kan men eenvoudig zelf maken. Er zijn diverse heerlijke recepten voor het maken van piccalilly. Zelfgemaakte piccalilly is doorgaans lekkerder dan een standaardproduct uit de supermarkt. U kunt daarbij uw eigen smaak creëren en het bijvoorbeeld minder zuur maken door extra toevoeging van suiker. U kunt de zelfgemaakte piccalilly bewaren in jampotten. Het is erg leuk om iemand een pot zelfgemaakte piccalilly cadeau te geven.

Algemene informatie over Piccalilly

Piccalilly is een tafelzuur. Het tafelzuur bestaat uit een geconserveerd mengsel van groenten. De groenten bestaan meestal uit fijngesneden augurken, zilveruitjes en bloemkool. Het conserveren wordt over het algemeen gedaan door een zuur te maken van azijn en mosterd en de groenten hierin in te leggen. Het groentemengsel krijgt hierdoor een frisse smaak. Het mengsel heeft een felgele kleur. Deze kleur wordt verkregen door toevoeging van kurkuma (geelwortel). In Nederland is de piccalilly niet zo populair, het wordt in andere Europese landen meer gegeten dan hier. In België en Engeland wordt piccalilly ook wel “pickles” genoemd. Van oorsprong is het een Engels product. De Britten hebben hierbij afgekeken van de Indiase keuken. Ze hebben de piccalilly alleen dusdanig aangepast, dat deze beter toepasbaar werd voor gebruik in de Engelse keuken. De Engelse piccalilly wordt bereid met moutazijn, waardoor de Britse piccalilly een andere smaak heeft dan de Nederlandse. In de Amerikaanse piccalilly worden groene tomaten verwerkt en veel suiker. Deze piccalilly is daarom al bijna niet meer te vergelijken met de Europese.

Piccalilly is kant-en-klaar verkrijgbaar in de supermarkt. Het wordt meestal verkocht in glazen potten. De potten zijn langere tijd houdbaar. Is de pot eenmaal geopend, dan moet ze worden bewaard in de koelkast. Zie voor de houdbaarheid de informatie op het etiket. Afgesloten potten blijven minimaal een jaar lang goed. Geopend zijn ze doorgaans enkele weken houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Piccalilly

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Piccalilly