Kikkoman

Hier vertellen wij je alles over Kikkoman. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kikkoman.

Gebruik van Kikkoman

De traditionele Kikkomansaus wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken of als bijgerecht bij maaltijden tussen het zout en peper en azijn. Het is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse en Oosterse keuken. Het kan prima gebruikt worden in marinades of als dipsaus. De donkere sojasaus wordt meer gebruikt om kleur aan gerechten te geven en niet zozeer om de smaak. Deze variant past prima in stoofschotels. De donkere versie is bovendien minder zout van smaak. Kikkomansaus kan worden gebruikt als er in een recept wordt gevraagd om een (Chinese) sojasaus.

  • langer dan een jaarHoudbaarheid
  • donkere en lichte sojasaus, zoutarm en biologischSoorten
  • SmaakmakersCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Kikkoman

Kikkoman is een bekend Japans merk voor sojasaus. Deze in Japan veel gebruikte, en al eeuwenlang bekende smaakmaker, wordt op natuurlijke wijze gebrouwen en gefermenteerd uit vier ingrediënten: sojabonen, tarwe en zout en gist. In Japan kent men overigens vijf verschillende soorten sojasaus. Naast Kikkoman kennen wij in Nederland ook het merk koikuchi. De sojasaus van het Japanse merk Kikkoman wordt gemaakt van gelijke delen tarwe en soja. Hij is minder zout dan de Chinese versie. Er zijn inmiddels verschillende varianten verkrijgbaar. De meest populaire is de aromatische roodbruine klassieke. De smaak is zoutig. Er bestaan ook Chinese sojasauzen, maar zelfs in China is het gebruik van het Japanse Kikkoman populair omdat men er, naar het schijnt, de eigen keuringdienst van waren niet altijd vertrouwt.

Kikkoman is verkrijgbaar in de meeste supermarkten of in de Oosterse toko. Meestal word de Kikkomansaus verkocht in een glazen of plastic flesje, variërend van 125 ml tot 1000 ml. Bewaar de saus op een koele en donkere plaats. Er is verschil in kwaliteit. Er zijn ook sojasauzen op de markt die kunstmatig worden gemaakt van plantaardig eiwit, karamel en maïsstroop. Er is een zoutarme variant verkrijgbaar met een groene dop en een superieure kwaliteit met een goudkleurige dop. Hoewel het merk oorspronkelijk komt uit Japan, wordt de Kikkomansaus voor Nederland gebrouwd in Nederland (Sappemeer) en voor Europa in Duitsland (Düsseldorf).

Sojasaus wordt gemaakt door de sojabonen te stomen met zout. Nadat ze zijn afgekoeld, worden ze met een soort enzym gemengd, die een specifieke smaak geeft aan de sojasaus. Wanneer de smaak die het specifieke aroma bepaalt, is bereikt, worden de bonen met pekel en water in een groot vat gedaan. Zo fermenteren ze. Het vocht dat vrijkomt, is zuivere sojasaus. De lichte saus wordt opgekookt, eventueel met toevoegingen, voor de juiste smaak en kleur. De bereiding van een goede sojasaus duurt minimaal zes maanden. Sojasaus kan heel lang bewaard worden, soms wel tot drie jaar. Raadpleeg hiervoor de informatie op het etiket.

Enkele gebruiksvormen van Kikkoman

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.