Chutney

Hier vertellen wij je alles over Chutney. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Chutney.

Gebruik van Chutney

Chutney

In India wordt bij iedere maaltijd een chutney geserveerd. Het is vergelijkbaar met het Westerse gebruik van ketchup, mayonaise of mosterd. Afhangende van de soort chutney die je gebruikt, kan het gerecht ermee een zoet, pittig of zuur accent verkrijgen. In Nederland kennen we vooral de mangochutney. Deze wordt gebruikt als smaakmaker bij kip en curry gerechten. Je kunt heel eenvoudig zelf chutney maken. Sommige bereidingen kosten echter veel tijd en veel ingrediënten, waardoor het vaak makkelijker is naar een toko te gaan. Chutney smaakt prima bij Indiase gerechten, vis en vegetarische (tofu) schotels.

  • hangt af van de gebruikte ingrediënten (er is zowel groente als fruitchutney)Soorten
  • SmaakmakersCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Chutney

Chutney is een mengsel van vers fruit of groente met zoete en kruidige specerijen, fijngemalen tot een pureeachtige substantie. Het wordt gebruikt als smaakmaker. Chutney komt oorspronkelijk uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Chutney is vergelijkbaar met salsa, waarbij tomaten met pepers en kruiden tot een smaakmaker worden gepureerd. De authentieke chutney bevat flinke hoeveelheden pittige ingrediënten, zoals pepers. De chutney is in Europa in de 17e eeuw geïntroduceerd en ingevoerd. Chutney was in die tijd een luxe product. In de 19e eeuw werd de chutney in Europa voor het eerst zelf industrieel geproduceerd. Ze werd daarbij meer aangepast aan de Europese smaak. Er kwamen steeds meer verschillende soorten op de markt, omdat verschillende soorten ingrediënten werden gebruikt. Naast hele pittige chutneys zijn er nu ook hele milde of zoete varianten verkrijgbaar. Chutney is in de grotere supermarkt, toko en Aziatische winkel verkrijgbaar. Het wordt meestal aangeboden in glazen potten. Omdat er conserveermiddelen in zitten, zijn deze potten meestal maanden houdbaar. Vers gemaakte chutney is minder lang houdbaar en smaakt het lekkerst wanneer deze meteen wordt gegeten. Je kunt vers gemaakte chutney meestal wel invriezen. Het hangt ervan af welke ingrediënten worden gebruikt. Chutney kan met verschillende ingrediënten worden gemaakt. De basis kan bestaan uit groente (tomaten, wortel, bloemkool, uien, paprika) of fruit (mango, kokos, citroen, appel, rozijnen). Aan de gepureerde groenten en/of fruit worden kruiden en smaakmakers toegevoegd als azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper, zout, ui, suiker, azijn en eventueel andere kruiden. Op exotische markten, bijvoorbeeld de Pasar Malam, kun je nog wel eens “home made” chutney aantreffen.

Enkele gebruiksvormen van Chutney

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Chutney