Langoustine

Hier vertellen wij je alles over Langoustine. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Langoustine.

Gebruik van Langoustine

Langoustine

Een langoustine wordt meestal gepocheerd (geblancheerd), gefrituurd of geroosterd gegeten. Verse langoustines hoeven kort gekookt te worden, hooguit 5 minuten. Kook ze het liefst met de kop. Daar komt de meeste smaak van af. Gekookte langoustines kun je koud en warm (in een visschotel) eten. Wanneer je de gekookte langoustine warm wilt serveren, hou de bereidingtijd dan kort, want ze worden snel taai. Een langoustine kan op veel verschillende manieren gekruid en bereid worden.

  • Nephrops norvegicusLatijnse naam
  • vers:24 uur, gekookt: 3 dagen, ingevroren: 2 maandenHoudbaarheid
  • SchaaldierenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Langoustines

De langoustine is een kreeftachtige. Het is een zeekreeft die ongeveer 10 tot 24 centimeter groot wordt. Hij leeft in zanderige en modderige bodems waar hij zich ingraaft. Een langoustine heeft aan de bovenkant en zijkant een oranje kleur. Aan de onderkant is hij wit. Het is een vrij lange slanke kreeftsoort. De ?voorpoten? zijn voorzien van lange, krachtige scharen. De ogen zijn groot en donker en niervormig. Vandaar dat de langoustine ook de naam ?Nieroogkreeft?heeft. Je herkent de langoustine aan de lange scharen, de vooruitstekende stekels en voelsprieten op de kop. Een Noorse kreeft is een andere benaming voor een langoustine. Culinair wordt de Noorse kreeft echter vaak aangeduid als ?langoustine?.

Langoustines komen zeer verspreid voor. Ook in de Noordzee komt hij langs de hele lengte van IJsland tot Portugal voor. Ieder jaar wordt ongeveer 65.000 ton langoustine gevangen. De grootste vangst wordt door de Schotten en de Ieren binnengehaald.

Langoustines zijn het hele jaar door verkrijgbaar, vers en diepgevroren, echter zelden levend. Ze kunnen namelijk maar een hele korte tijd buiten het water overleven. Het ?echte? langoustineseizoen loopt echter gedurende de zomermaanden tot aan de herfst. Let bij aankoop op de ogen van de kreeft. Ze moeten pikzwart zijn. Het pantser moet glimmend zijn. De pootjes moeten aan de zijkant van de schaal een mooie roze kleur hebben. Je hoeft voor de langoustine niet per se naar de visboer. Tegenwoordig wordt deze kreeftachtige ook verkocht in de goed gesorteerde supermarkt. Meestal zijn ze al aan boord gekookt en ingevroren. Verse langoustine maak je het best meteen klaar. Ze zijn niet lang houdbaar. Ongekookt zijn ze uiterlijk 24 uur houdbaar. Gekookt zijn ze drie dagen houdbaar.

De staart is het enige eetbare deel van de langoustine. Het is roze van kleur. Langoustinevlees is mager. Het is zachter vlees dan dat van de kreeft. Het heeft een verfijnde smaak. Langoustines bevatten veel eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevatten ze veel calcium, fosfor en ijzer.

Enkele gebruiksvormen van Langoustine

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Langoustine