Kreeft

Hier vertellen wij je alles over Kreeft. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kreeft.

Gebruik van Kreeft

Kreeft

Een kreeft wordt levend gekookt. Leg de levende kreeft minimaal twee uur voor gebruik in de vriezer met een minimale temperatuur van – 18 graden Celsius. Het duurt ongeveer twee uur dat de kreeft diep bewusteloos is geraakt en niet meer beweegt. Los in een grote pan water een flinke hoeveelheid zout op. Per liter water rekent u 100 gram zout. Leg de kreeft voorzichtig in de pan. De kooktijd hangt af van het gewicht van de kreeft. Voor de eerste 500 gram rekent u 18 minuten. Voor iedere 500 gram extra rekent u 11 minuten. De kreeft is gaar als de steenrode kleur verschijnt. U kunt de kreeft ook grillen, bakken en frituren. De kreeft wordt dan net als hiervoor beschreven, eerst gekookt. Bekende gerechten die met kreeft worden bereid zijn de kreeftensoep en kreeftensalade.

  • Homarus gammarusLatijnse naam
  • zeekreeft, langoustine, rivierkreeftSoorten
  • SchaaldierenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kreeften

De kreeft behoort tot de schaal- en schelpdieren. Het vlees in de scharen en de staart zijn een ware delicatesse. Kreeftenvlees is zeer mager. Een volwassen kreeft weegt ongeveer 500 gram. De lengte van de kreeft is maximaal 60 centimeter. In de winkel zijn het echter meestal kleinere exemplaren, tussen 25 en 30 centimeter. Kleinere exemplaren noemt men ook wel babykreeften. Naast de zeekreeft is er de Noorse kreeft, ook wel langoustine genoemd, en de rivierkreeft. De langoustine lijkt het meest op de zeekreeft, maar zij hebben geen scharen. Langoustines hebben voelsprieten en lange poten met kleine haakjes. De rivierkreeft is een zoetwaterkreeft. Deze kreeft wordt tussen de 10 en 30 centimeter groot. De Europese rivierkreeft valt onder beschermde diersoorten. Deze kreeft is zeldzaam en mag niet worden gevangen en gegeten.

Kreeften worden voornamelijk in restaurants gegeten. Het is een hele toer om een kreeft te koken. Een kreeft wordt namelijk levend gekookt. Kreeft wordt hoofdzakelijk gevangen rond de Britse eilanden, in Het Kanaal en langs de Atlantische kust van Frankrijk. Kreeft uit Oosterschelde, Zeeland geniet een hoog culinair aanzien. De Zeeuwse kreeft wordt gevangen van half april tot half juli. Een kreeft is een zeer agressief dier en daarom worden de scharen onmiddellijk na de vangst met elastiek dichtgebonden. Koop bij voorkeur levende zeekreeften, breng hem direct naar huis en leg hem in de vriezer ongeveer twee uur voor gebruik. De kreeft zal diep bewusteloos raken. U kunt een kreeft ongeveer 12 uur in de koelkast bewaren.

Enkele gebruiksvormen van Kreeft

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kreeft