Kapucijners

Hier vertellen wij je alles over Kapucijners. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kapucijners.

Gebruik van Kapucijners

Verse kapucijners maak je schoon door in de punten van de peulen te knijpen. Op die wijze springen de peulen open en kun je de kapucijners er uit halen. Verse kapucijners worden 5 tot 10 minuten gekookt in water met een snufje zout. Heel jonge kapucijners zijn al in 5 minuten gaar. Gedroogde kapucijners moeten eerst enkele uren in water worden geweekt. Hou ouder de bonen, hoe langer de weektijd. Het weken kan ook een nacht van tevoren gedaan worden. Na het wekenmoet het weekwater verwijderd worden en de bonen in een pan met ruim schoon water worden gedaan. De bonen dienen tijdens het koken steeds onder water te blijven. Gedroogde kapucijners hebben een kooktijd tussen één en anderhalf uur. Kapucijners combineren goed met mosterd. Een Oudhollandse klassieker is de combinatie van kapucijners met spek.

  • Pisum sativum L. arvenseLatijnse naam
  • vers: 3 tot 7 dagen, gedroogd: lange tijdHoudbaarheid
  • Andere benaming: velderwtjes, jonge kapucijners , grauwe erwt, raasdonders (oude benaming landmacht), grauwe ganzen (Texelse bijnaam) Er zijn veel rassen, onderscheid kan worden gemaakt in langstrorassen en kortstrorassenSoorten
  • PeulvruchtenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kapucijners

Kapucijners zijn peulvruchten en worden gegeten als groente of als vleesvervanger. De kapucijner plant is een plant die tot de erwt behoort. De peulen van de kapucijners zijn blauw gekleurd. Er zijn verschillende rassen. Amateurtelers gebruiken veel langstrorassen, waarvan de ?Blauwschokker? het meest gebruikt wordt. In de landbouw gebruikt men voor de verse consumptie vooral de kortstrorassen. Kapucijners worden hoofdzakelijk in Zeeland geteeld. Hier gebruikt men het ras ?Solido?.

Verse kapucijners zijn vers in de winkel bijna niet verkrijgbaar, maar als je ze al weet te vinden, dan alleen in de maanden juni en juli. Bij aankoop van verse peulen is het raadzaam te controleren of deze vol kapucijners zitten. Je kunt ze ook goed zelf kweken in de tuin met zaden uit de zaadhandel. Verse kapucijners worden ook wel jonge kapucijners genoemd. De verse kapucijners in de supermarkt zijn de ingevroren kapucijners in het vriesvak. Ze worden ook in glazen potten of blikken verkocht. Verse kapucijners zijn op een koele en donkere plek drie dagen houdbaar. In de groentelade van de koelkast zijn de verse peulen maximum een week houdbaar. Gedroogde kapucijners zijn er ook. Deze bonen hebben een bruine kleur. Ze zijn in de peulen aan de plant gedroogd. Verse kapucijners worden geoogst als ze nog net niet volgroeid zijn. Dan blijven ze mooi groen van kleur.

Bonen bevatten veel voedingswaarde. Ze hebben een hoog vezelgehalte en ze zijn rijk aan diverse mineralen, waaronder kalium, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Daarbij bevatten ze vitamines B1, B2, B6 en foliumzuur. Je mag kapucijners niet rauw eten. In peulvruchten als kapucijners komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. De kapucijners in pot of blik of uit de diepvries zijn al een tijdje gekookt.

Enkele gebruiksvormen van Kapucijners

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kapucijners