Zout

Hier vertellen wij je alles over Zout. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Zout.

Gebruik van Zout

Zout

Zout wordt gebruikt als smaakmaker voor voedsel. Het wordt veel gebruikt bij het koken. Zout geeft een zoute smaak aan voedsel om de flauwe smaak van bijvoorbeeld aardappelen, groenten en vlees op te peppen. Zout wordt gebruikt bij hartige producten zoals chips en zoutjes, koek, kaas, en ook in kant-en-klaar maaltijden.

Mensen die een natriumarm dieet moeten volgen kunnen gebruik maken van een ander zout, kaliumchloride.

  • Keukenzout (natriumchloride/NaCl), kaliumchloride (KCl), zeezoutSoorten
  • MineralenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Zout

Zout wordt uit de zee en uit de bodem gewonnen. In Nederland wordt het zout vooral in het oosten en het noorden gewonnen. Bij het winnen van zeezout wordt gebruik gemaakt van grote bekkens die gevuld worden met zeewater. Het water wordt verdampt, waarna het zout achterblijft. De winning van bodemzout gaat via mijnbouw, waarbij het zout uit de bodem wordt gehakt. Een andere manier van winning van bodemzout gaat via het spuiten van water in de bodem. Het zout uit de bodem lost in het water op. Het water met het opgeloste zout wordt vervolgens weer naar boven gepompt.

Het keukenzout werd bijna altijd uit de bodem gewonnen. Aan sommige zoutsoorten wordt Jodium toegevoegd.

Vroeger werd vlees en vis ingewreven met zout om deze voedingswaren langer houdbaar te maken. Dit heet pekelen. Door het voedsel met zout in te wrijven, drogen de aanwezige bacteriën uit.

Het menselijk lichaam heeft dagelijks minimaal 2 gram zout nodig. De gemiddelde Nederlander gebruikt dagelijks 9 tot 10 gram zout. Kant-en-klaar maaltijden bevatten doorgaans veel zout. De pizza heeft het hoogste zoutgehalte. Ook brood bevat veel zout. Op verpakkingen wordt zout meestal als natrium aangeduid.

Zout wordt vaak in verband gebracht met het ontstaan van hoge bloeddruk of hypertensie.

Zeezout wordt door sommige mensen beschouwd als gezonder alternatief voor keukenzout. Zeezout is geen zuiver keukenzout, hoewel natriumchloride wel het hoofdbestanddeel is: 99,9% van het zeezout bestaat uit natriumchloride. Verder bevat zij magnesiumsulfaat, calciumcarbonaat, kaliumbromide, strontiumzouten en fluoriden.

Zout trekt vocht aan. Je moet zout beslist op een droge plaats bewaren. Je kunt in het zoutpotje ook wat rijstkorrels toevoegen.

Enkele gebruiksvormen van Zout

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Zout