Zeekool

Hier vertellen wij je alles over Zeekool. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Zeekool.

Gebruik van Zeekool

Zeekool

De stengels van zeekool kunnen rauw worden gegeten. Je kunt ze in dunne plakjes snijden en gebruiken in een salade. Je kunt ze ook in stukjes snijden en roerbakken. Lange stengels kunnen kort geblancheerd worden. Door de zeekool kort te blancheren verdwijnt het bittere accent. Zeekool smaakt goed bij (gestoomde) vis en lamsvlees. Je kunt zeekool ook prima rauw of gekookt verwerken in een stamppot.

  • Cramble maritimeLatijnse naam
  • 1 weekHoudbaarheid
  • KoolsoortenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Zeekool

Zeekool is een plant die gegeten kan worden als groente. Zeekool is verwant met de kool (brassica) en is familie van de kruisbloemigen (crusiferae), maar groeit aan een ondergrondse wortelstok die wel twintig jaar oud kan worden. Het gewas wordt ongeveer 60 centimeter hoog. Hij groeit in het wild langs de kust. In Nederland groeit zeekool langs de afsluitdijk. Je mag hem niet pukken, het is een beschermde soort. Zeekool is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Scandinavië. Zeekool heeft grote, decoratieve groene bladeren. Van de stammen van de plant kunnen in het donkere gedeelte jonge scheuten of stengels worden getrokken. Deze zijn eetbaar. De rest van de plant is overigens niet eetbaar.

De smaak van zeekool wordt omschreven als: licht naar (bloem)kool smakend, beetje zilt, nootachtig en een tikje bitter. Zeekool wordt ook omschreven als zeegroente. De groente wordt tegenwoordig gegeten als delicatesse en het staat in meerdere visrestaurants op de menukaart. Exclusieve restaurants telen de zeekool zelf. In Zeeland werd zeekool vroeger veel gegeten. Het stond en staat nog steeds daar bekend als armeluisgroente.

Het is niet makkelijk om aan zeekool te komen. Je kunt echter wel, en steeds vaker, in biologische winkels terecht. Het is een voorjaarsgroente. Ze is daarom beperkt houdbaar in de lente. De teelt van zeekool is tot nu toe vooral een teelt via ecologische bedrijven. Eén daarvan bevindt zich op Texel. Zeekool wordt ook veel geïmporteerd uit Frankrijk. Je kunt zeekool ook zelf telen. De teelt is vergelijkbaar met die van de witte asperges. Je kunt hem planten in het voorjaar en verzorgen zoals de doorsnee tuinplant verzorgd wil worden. De eerste twee jaren komt er nog geen bloemstengel. Het derde jaar kan de plant in januari worden afgedekt met een grote pot om de groeiende stengels te bleken. Eind april tot eind mei kun je de stengels dan oogsten. De scheuten zijn ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

Enkele gebruiksvormen van Zeekool

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Zeekool