Taugé

Hier vertellen wij je alles over Taugé. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Taugé.

Gebruik van Taugé

Taugé

Was de taug voor gebruik in ruim koud water. U kunt de groene zaadhuidjes die vanzelf naar boven komen drijven gemakkelijk verwijderen. Laat de groente uitlekken in een vergiet. U houdt de taug extra knapperig door het kort te koken (ongeveer 1 minuut). Taug kan prima in roerbakschotels verwerkt worden. Het is een veel gebruikte groente in de Chinese keuken. U treft de groente veel aan in bami en nasi gerechten. Taug wordt ook veel gebruikt als vulling in loempia?s. Taug is een knapperige toevoeging aan salades en smaakt lekker als extra aanvulling op broodbeleg. Taug combineert goed met champignons, knoflook, prei en ui.

  • Phaseolus aureusLatijnse naam
  • 5 dagenHoudbaarheid
  • KiemgroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Taugé

Taug zijn ontkiemde katjang-idjoeboontjes, ook mungoboontjes genoemd, die uit Zuid-Afrika en Azi worden aangevoerd. Taug komt oorspronkelijk uit Zuid-Azi. In Nederland worden de vrij kleine, groene boontjes het hele jaar door tot ontkieming gebracht en geoogst. De teelt duurt 5 tot 10 dagen, dat is afhankelijk van de temperatuur en de gewenste lengte van de spruiten. De ontkiemde boontjes worden witte stengeltjes met een worteltje en twee zaadlobben met een groen zaadhuidje. Als men de boontjes langer laat doorgroeien, worden het planten waar bonen aan groeien. Deze bonen worden ook wel in toko?s verkocht. Ze worden gebruikt om een pap van te maken. Deze pap wordt in Indonesi gegeven aan vrouwen die om aan te sterken na een bevalling.

Taug is het hele jaar door verkrijgbaar. U vindt de taug meestal in plastic bakjes of zakjes in de schappen van de voorgesneden groente in de supermarkt of groentewinkel. Bij de aankoop van taug let u op de frisheid van de boontjes. Ze moeten knapperig zijn. Deze groente is zeer kwetsbaar en wordt snel slap en verkleurt daarbij in een onaantrekkelijke bruine kleur. Taug eet men in combinatie met andere groentesoorten. Taug kan het beste bewaard worden in de koelkast (12-14 C). Taug is hooguit 5 dagen houdbaar. Taug is niet geschikt om in te vriezen. U kunt ook thuis taug kweken, in een jampot bijvoorbeeld. U kunt de kiemgroente al na 5 tot 10 dagen oogsten.

Taug is rijk aan vitamine B1, B2, vitamine C en ijzer. Taug bevat veel plantaardig eiwit. Op taug kunnen bacterin zoals salmonella voorkomen. Eventuele bacterin worden onschadelijk gemaakt door verhitting. Dompel taug voor gebruik daarom op zijn minst even onder in kokend water.

Enkele gebruiksvormen van Taugé

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Taugé