Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Taugé

Hier vertellen wij je alles over Taugé. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Taugé.

Gebruik van Taugé

TaugéWas de taugé voor gebruik in ruim koud water. U kunt de groene zaadhuidjes die vanzelf naar boven komen drijven gemakkelijk verwijderen. Laat de groente uitlekken in een vergiet. U houdt de taugé extra knapperig door het kort te koken (ongeveer 1 minuut). Taugé kan prima in roerbakschotels verwerkt worden. Het is een veel gebruikte groente in de Chinese keuken. U treft de groente veel aan in bami en nasi gerechten. Taugé wordt ook veel gebruikt als vulling in loempia’s. Taugé is een knapperige toevoeging aan salades en smaakt lekker als extra aanvulling op broodbeleg. Taugé combineert goed met champignons, knoflook, prei en ui.

 • Phaseolus aureusLatijnse naam
 • 5 dagenHoudbaarheid
 • KiemgroentenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Taugé

Taugé zijn ontkiemde katjang-idjoeboontjes, ook mungoboontjes genoemd, die uit Zuid-Afrika en Azië worden aangevoerd. Taugé komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië. In Nederland worden de vrij kleine, groene boontjes het hele jaar door tot ontkieming gebracht en geoogst. De teelt duurt 5 tot 10 dagen, dat is afhankelijk van de temperatuur en de gewenste lengte van de spruiten. De ontkiemde boontjes worden witte stengeltjes met een worteltje en twee zaadlobben met een groen zaadhuidje. Als men de boontjes langer laat doorgroeien, worden het planten waar bonen aan groeien. Deze bonen worden ook wel in toko’s verkocht. Ze worden gebruikt om een pap van te maken. Deze pap wordt in Indonesië gegeven aan vrouwen die om aan te sterken na een bevalling.

Taugé is het hele jaar door verkrijgbaar. U vindt de taugé meestal in plastic bakjes of zakjes in de schappen van de voorgesneden groente in de supermarkt of groentewinkel. Bij de aankoop van taugé let u op de frisheid van de boontjes. Ze moeten knapperig zijn. Deze groente is zeer kwetsbaar en wordt snel slap en verkleurt daarbij in een onaantrekkelijke bruine kleur. Taugé eet men in combinatie met andere groentesoorten. Taugé kan het beste bewaard worden in de koelkast (12-14 °C). Taugé is hooguit 5 dagen houdbaar. Taugé is niet geschikt om in te vriezen. U kunt ook thuis taugé kweken, in een jampot bijvoorbeeld. U kunt de kiemgroente al na 5 tot 10 dagen oogsten.

Taugé is rijk aan vitamine B1, B2, vitamine C en ijzer. Taugé bevat veel plantaardig eiwit. Op taugé kunnen bacteriën zoals salmonella voorkomen. Eventuele bacteriën worden onschadelijk gemaakt door verhitting. Dompel taugé voor gebruik daarom op zijn minst even onder in kokend water.

Enkele gebruiksvormen van Taugé

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met TaugéInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven