Chesterkaas

Hier vertellen wij je alles over Chesterkaas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Chesterkaas.

Gebruik van Chesterkaas

Chesterkaas is een lekkere kaas om zo te eten, bijvoorbeeld bij de borrel of op een kaasplankje. U kunt de kaas gebruiken voor op brood of toast. U kunt hem op het brood even onder de gril laten smelten of er een tosti van maken. De kaas past prima in diverse salades. Hij is geschikt om gerechten op een bijzondere manier te gratineren. Hij smaakt goed op de hamburger. Chesterkaas kan ook goed verwerkt worden als basis voor bladerdeegvulling. U kunt er dan allerhande groenten of vleeswaren (gehakt, hamreepjes, spekjes) aan toevoegen. U kunt hem ook in een kaasfondue bereiden. (Lekker met een eetlepel worcestersaus). De kaas kan ook gesmolten worden in een witte saus voor over diverse groenten.

  • 4 maanden (vacuüm verpakt) Houdbaarheid
  • 3 soorten (rode, geeloranje en blauwaderige)Soorten
  • KaasCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Chesterkaas

Chesterkaas is een Britse kaassoort. Officieel heet hij Cheshire kaas. Men moet hem niet verwarren met de Cheddar kaas. De officiële naam van de kaas heeft hij te danken aan de plaats waar hij geproduceerd wordt. Dat is het Engels graafschap Cheshire. Het is een van de oudste kazen van het Verenigd Koninkrijk. Cheshire is een gebied die tot het heden nog steeds de meeste zuivelproductie van Engeland heeft. Chesterkaas was er in het eind van de 18e eeuw de meest populaire kaas. Uit getallen blijkt dat in 1823 de kaasproductie een omzet had van 10.000 ton per jaar. Destijds had de kaas een andere structuur dan de hedendaagse Chesterkaas. De kaas werd jonger, verser en kruimelig van structuur.

Chesterkaas is een kaas die wordt gemaakt van melk die veel natuurlijke zouten bevat. Dit geeft de kaas zijn typische smaak. De kaas heeft een dichte en kruimelige structuur. Fabriekskaas is wat droger en minder kruimelig, vergelijkbaar met een milde Cheddar kaas. Er zijn drie soorten Chesterkaas: rode, geeloranje en een blauw aderige. De rode Chesterkaas heeft een diep oranje kleur. Deze Chesterkaas werd ontwikkeld in Noord-Wales. De rode kleur wordt verkregen uit de wortel van een plant, genaamd Geel Walstro (of echte Walstro). Deze plant bevat stremsel die bij de kaasbereiding wordt gebruikt. De kleurstof uit de bloemen geeft de geeloranje kleur van de ?gewone?Chesterkaas. Het stremsel van de plant geeft ook de speciale smaak aan de kaas. De blauw aderige Chesterkaas heeft blauwe schimmels zoals Stilton kaas. Deze soort is echter minder romig. ?Blue Cheshire? zoals deze kaas wordt genoemd is wat moeilijker verkrijgbaar als de geeloranje soort.

Bewaart u de kaas in de originele verpakking in de groentelade van de koelkast. Zo blijft hij goed houdbaar. U kunt de informatie van de verpakking raadplegen over de juiste houdbaarheidsdatum. Vacuüm verpakt is hij ongeveer vier maanden houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Chesterkaas

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Chesterkaas