Kweeperen

Hier vertellen wij je alles over Kweeperen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kweeperen.

Gebruik van Kweeperen

Kweeperen

Kweeperen kun je niet rauw eten. Ze worden gekookt om verwerkt te worden als jam, moes of gelei. Er zit veel smaak in de schil. Probeer daarom als het kan de schil mee te koken. Enkele rassoorten geven na het koken een mooi rood vruchtvlees. Deze zijn bijzonder geschikt om er gelei van te maken. De jam of gelei kan in verschillende gerechten gebruikt worden. Laat kweeperen na het koken een nacht afgedekt staan om de smaak goed in te laten trekken. Dit zal ook de rode kleur ten goede komen. Kweeperengelei smaakt bijzonder goed bij varkensvlees en wildgerechten. Kweeperen combineren goed met appel. Vervang een deel van de appels eens door kweeperen om een bijzondere smaak te verkrijgen, bijvoorbeeld in een appeltaart. Van kweeperen kun je een heerlijke likeur maken.

  • Cydonia oblongaLatijnse naam
  • enkele dagenHoudbaarheid
  • twee soorten: appelvormig en peervormigSoorten
  • HardfruitCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Kweeperen

De kweepeer is een vrucht die nauw verwant is aan de appel, peer en de lijsterbes. De harde vrucht groeit aan een boom die vier tot zes meter hoog kan worden. Oorspronkelijk komt de vrucht uit het gebied rond de Kaspische Zee. In de zuidelijke landen van Europa en Japan wordt deze vrucht veel gegeten. Je ziet de vrucht nu ook weer steeds meer in Nederland opduiken. Het is voor de Nederlanders op leeftijd een bekende vrucht van vroeger. De Latijnse naam van de kweepeer, Cydonia oblonga, is afkomstig van de Griekse stad Kydonia (tegenwoordig Chania genaamd). Deze plaats ligt op het eiland Kreta.

Je kunt kweeperen kopen op markten en in toko?s. Ze zijn in het najaar (vanaf oktober) verkrijgbaar. Steeds meer groentespeciaalzaken hebben de vrucht nu ook in het assortiment opgenomen. Een kweepeer is een harde vrucht met een lichtbehaarde gele schil. Er zijn twee soorten verkrijgbaar: appelvormig en peervormig. Let er bij de aankoop op dat de vrucht dik en stevig is, met een schil die geel is en niet groen. Een bruin plekje hier en daar kan geen kwaad. Peervormige kweeperen zijn sneller vatbar voor bruinverkleuring dan de appelvormige. Rijpe kweeperen hebben een honingzoete geur. Je kunt rijpe kweeperen op een koele plaats enkele dagen bewaren. Vrij harde exemplaren kunnen een aantal weken narijpen. Controleer in dat geval wel geregeld of ze niet bederven.

Je kunt de vrucht overigens niet rauw eten. De vrucht is hard en lastig door te snijden. De smaak is zuur. Het vruchtvlees is hard en zuur en bevat looistoffen als tannine en fenolen. Men maakt er compote van, jam of marmelade, gelei, vruchtensap en vruchtenpasta en dergelijke. Het woord marmelade betekent oorspronkelijk kweeperenjam.

Enkele gebruiksvormen van Kweeperen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kweeperen